Τα νέα δεδομένα απαιτούν επανασχεδιασμό των μηχανισμών προστασίας από τις πυρκαγιές

Η ζωή συνεχίζεται .Τώρα χρειάζεται προστασία της φυσικής αναγέννησης του δάσους


-  Όλο και περισσότεροι επιστήμονες πλέον συνδέουν τις βιβλικές καταστροφές από φωτιές (Πορτογαλία – Ελλάδα –Ρωσία κτλ ) με το παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Η τελευταία πυρκαγιά στη Λευκίμη αποτελεί μάλλον την μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά που έχει πλήξει το Νομό Έβρου,


Τώρα μετά την μεγάλη οικολογική καταστροφή που θα έχει και μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, είναι η ώρα της οργάνωσης της αποτελεσματικής προστασίας για την αναγέννηση του δάσους.
Ο Θανάσης Μακρής, επικεφαλής της Οικολογίας Αλληλεγγύης, δήλωσε ότι
 «Αναγνωρίζω την μεγάλη προσπάθεια που έκαναν όλοι οι φορείς και την πραγματική αγωνία των: Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, Δημαρχών, ηγεσίας Πυροσβεστικής, Δασαρχείου, Στρατού και λοιπών εμπλεκομένων υπηρεσιών. Η κοινωνική αλληλεγγύη που επιδείχτηκε είναι σημαντικό κέρδος. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνω στους εθελοντές και ειδικότερα των εκπαιδευμένων.»

Επερώτηση για την μονάδα καύσης των αστικών απορριμμάτων

        Επερώτηση κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης Θανάσης Μακρής προς τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κύριο Αριστείδη Γιαννακίδη για τον Περιφερειακό σχεδιασμός για τα αστικά απορρίμματα και μονάδα καύσης μέρος των αστικών απορριμμάτων.
         Στην επερώτηση ο Θανάσης Μακρής ζητάει από τον περιφερειάρχη να φέρει προς επικύρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο τoν περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αστικών απορριμμάτων,  αρμοδιότητα που προκύπτει από την παράγραφο 29, ενότητα ΣΤ, άρθρο 186 του Καλλικράτη, και που περιήλθε στην αιρετή περιφέρεια από 1/7/2011.

Χωρίς διαβούλευση η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Επερώτηση κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης Θανάσης Μακρής προς τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κύριο Αριστείδη Γιαννακίδη  για την Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης.
Η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, η οποία θεσμοθετείται από το Πρόγραμμα Καλλικράτης (αρ. 178 του Ν.3851/2010) για τη νέα Αρχιτεκτονικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο προς την Περιφέρεια.

Μονάδα θερμικής επεξεργασίας ελαφρού κλάσματος ή αλλιώς καύσης απορριμμάτων.

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της 28 Ιουλίου μεταξύ άλλων θεμάτων υπήρχαν ως τακτικά θέματα η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα δύο εργοστάσια (Νέστου, Αλεξανδρούπολης) επεξεργασίας απορριμμάτων που προβλέπονται στην τελική φάση του περιφερειακού σχεδιασμού της ολοκληρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες αποσύρθηκε το θέμα της έγκρισης της ΜΠΕ που αφορούσε το εργοστάσιο του Νέστου παρά την παρουσία του Δημάρχου Νέστου στα έδρανα των εισηγητών.

Συνάντηση αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων με αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τα μεταλλεία χρυσού

 Συνάντηση για το θέμα των μεταλλείων χρυσού στη Θράκη πραγματοποιήθηκε χθές (22-8-2011)μεταξύ αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων και των εκπροσώπων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης Αν. Μακεδονίας-Θράκης, μετά από αίτημα των τελευταίων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των ΟΠ, Ορέστης Κολοκούρης, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, Γιώργος Τσέκος, η επιστημονική υπεύθυνη της Θεματικής Ομάδας αυτοδιοίκησης και μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου, Νάγια Παπαλιάκου,

Βιομάζα η απάντηση στα ορυκτά καύσιμα


 Στροφή της αγροτικής παραγωγής σε ενεργειακές καλλιέργειες παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας με  ιδιαίτερα ελπιδοφόρα την καλλιέργεια της αγριαγκινάρας (το κοινό γαϊδουράγκαθο). Αυτό το είδος μοιάζει να συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία και συγκεκριμένα: ΄Έχει μικρό κόστος καλλιέργειας αφού είναι πολυετές φυτό και διατηρείτε 10 χρόνια από την αρχική   εγκατάσταση του , προστατεύει τα εδάφη από την διάβρωση, απαιτεί λίγα (η και καθόλου) λιπάσματα μόνο μετά το τρίτο έτος της φυτείας, με το βαθύ ριζικό σύστημα βοηθάει στην απονιτροποίηση των εδαφών, δεν απαιτεί τη χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων η άλλων φαρμάκων.

Συναγερμός για τοξικά στην Κομοτηνή

(10-8-2011)ΣΕ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρηση διασφάλισης της δημόσιας υγείας έχει οδηγήσει ο φόβος της διασποράς διοξινών στο έδαφος της Κομοτηνής, μετά την τεράστια πυρκαγιά που κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά το εργοστάσιο πλαστικών της εταιρείας AlfaBetaRoto, πριν από δύο εβδομάδες. Περισσότερα στο http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=85032&catID=5&curPage=9