Μονάδα θερμικής επεξεργασίας ελαφρού κλάσματος ή αλλιώς καύσης απορριμμάτων.

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της 28 Ιουλίου μεταξύ άλλων θεμάτων υπήρχαν ως τακτικά θέματα η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα δύο εργοστάσια (Νέστου, Αλεξανδρούπολης) επεξεργασίας απορριμμάτων που προβλέπονται στην τελική φάση του περιφερειακού σχεδιασμού της ολοκληρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες αποσύρθηκε το θέμα της έγκρισης της ΜΠΕ που αφορούσε το εργοστάσιο του Νέστου παρά την παρουσία του Δημάρχου Νέστου στα έδρανα των εισηγητών.
Όταν συζητήθηκε το ανατολικό εργοστάσιο αυτό της Αλεξανδρούπολης ζήτησα περισσότερες πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και για το τι ακριβώς προβλεπόταν στην τελική λύση της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες ήταν αντιφατικοί. Άλλοι να μας διαβεβαιώνουν ότι αποκλείεται η καύση ως η ακριβότερη οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά λύση και άλλοι να μιλούν αόριστα για καπνό στα απόβλητα του εργοστασίου (χωρίς για το τι σημαίνει «θερμική επεξεργασία ελαφρού κλάσματος» . Οι περιφερειακοί σύμβουλοι που υπερψήφισαν (πλειοψηφία και μείζον αντιπολίτευση)  εγκρίναν μία ΜΠΕ που δεν γνώριζαν ούτε τι αφορούσε ούτε σε ποιες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις αναφερόταν.

Μετά από έρευνα μίας εβδομάδας και μετά από επιμονή μας αποκαλύφθηκε (σε έκπληξη των αρμόδιων υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων) ότι η μελέτη περιελάμβανε μονάδα καύσης των απορριμμάτων μετά την αφαίρεση των οργανικών.

Γιατί όχι καύση; Η καύση των σκουπιδιών είναι η ακριβότερη μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων τόσο από οικονομική όσο και από περιβαλλοντική και κοινωνική άποψη.

·         Περιβαλλοντικά είναι απαράδεκτη η καύση των απορριμμάτων γιατί:

1.      Καταστρέφουμε πολύτιμους πόρους και πρώτες ύλες που με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση ξαναχρησιμοποιούνται με πολύ λιγότερη ενέργεια, νερό και περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις από ότι αν πάρουμε αυτές τις πρώτες ύλες από την φύση κάθε φορά.

2.      ‘Έχουμε τοξικούς αέριους ρύπους και ιπτάμενη τέφρα που χρειάζονται πολύ ακριβά φίλτρα και μεθόδους διαχείρισης.

3.      Η καύση μειώνει τα απορρίμματα κατά βάρος μόλις κατά 60% δίνοντας μία απροσδιόριστης σύνθεσης τοξική τέφρα προς διαχείριση που στην Ευρώπη διαχειρίζονται όπως τα πυρηνικά απόβλητα.

·         Η καύση των απορριμμάτων μας δίνει πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας με πολύ υψηλότερο κόστος τόσο στην εγκατάσταση όσο και στη λειτουργία από την ανακύκλωση.

·         Η καύση των σκουπιδιών είναι η ακριβότερη μέθοδος γιατί χρειάζεται πολύ υψηλή τεχνολογία για να αντιμετωπίσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα χωρίς να δίνει τελική ασφαλή λύση . Έτσι έχουμε υψηλό κόστος όχι μόνο στην εγκατάσταση και τη λειτουργία αλλά και στη διαχείριση των αποβλήτων της καύσης. Η ΔΙΑΜΑΘ μας ενημέρωσε ότι κοστίζει 3000€ ο τόνος η διαχείριση της τέφρας δηλαδή 1200€ ο τόνος τα αστικά απορρίμματα.

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ!!!

·         Επιπρόσθετα η ποσότητα των σκουπιδιών στην περιφέρεια είναι τέτοια που η μονάδα που περιγράφεται στην ΜΠΕ και εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο θα ήταν ασύμφορο να λειτουργήσει αν δεν εισάγει σκουπίδια από αλλού.

Η εναλλακτική λύση είναι η ανακύκλωση !

 Η ΔΙΑΜΑΘ μας διαβεβαιώνει ότι μπορούμε να φτάσουμε στην διαχείριση του 90% των απορριμμάτων σήμερα με ανακύκλωση και κομποστοποιήση με παραγωγή και βιοαερίου με βάση τα στοιχεία από μονάδες που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα! Είναι ξεκάθαρο ότι όσοι υποστηρίζουν την καύση το κάνουν είτε από άγνοια είτε από προσδοκία ιδίου οικονομικού οφέλους.      

  • Επισκέφτηκα το εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων του Βερολίνου στις 28 Μαΐου όπου ενημερώθηκα μαζί με ειδικούς από τη διεύθυνση του εργοστασίου για τη λειτουργία του εργοστασίου και τα  πραγματικά προβλήματα που προκύπτουν
  • Η Οικολογία Αλληλεγγύη συνάντησε τους δημάρχους Αρριανών-Φιλύρας, Ιάσμου, Σαππών, Σαμοθράκης και  Κομοτηνής (που έχει πρόγραμμα ανακύκλωσης) για να συζητήσουμε το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών παρακινώντας τους να αρχίσουν προγράμματα οικιακής και συνοικιακής κομποστοποιήσης. και να αρχίσουν η να ενισχύσουν προγράμματα ανακύκλωσης στην πηγή. Οι συναντήσεις γίνανε από 13 έως 21 Ιουλίου
  • Η Οικολογία Αλληλεγγύη είδε όλες τις πτυχές του προβλήματος σε συνεργασία με τη ΔΙΑΜΑΘ στις 4 και 5 Αυγούστου.
  • Ζήτησα στις 4 Αυγούστου από τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου να ξανασυζητηθεί το θέμα καθώς ήταν φανερό ότι είχε παραπλανηθεί το περιφερειακό συμβούλιο όταν συζητήθηκε και εγκρίθηκε η σχετική ΜΠΕ, πράγμα που έκανε δεκτό ο πρόεδρος
  •  Ενώ στη συνάντηση στις 5 Αυγούστου που είχε η Οικολογία Αλληλεγγύη με το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης για το εργοστάσιο καύσης διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο δεν είχε ενημερωθεί και ρωτηθεί σχετικά αλλά και στα τοπογραφικά σχέδια χωροθέτησης του εργοστασίου που του δόθηκαν δεν περιλαμβανόταν μονάδα καύσης . Στα σχέδια που συνόδευαν την ΜΠΕ που εγκρίθηκε περιλαμβανόταν μονάδα καύσης. Ο Δήμαρχος αμέσως δήλωσε την αντίθεση του σε οποιαδήποτε μορφή καύσης σκουπιδιών.
  • Ετοιμάζουμε σχετική επερώτηση ως Οικολογία Αλληλεγγύη ώστε να διασφαλίσουμε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο που προβλέπεται να γίνει στις 31 Αυγούστου.
Θανάσης Μακρής  - Οικολογία Αλληλεγγύη
            Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ της Καβάλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσθεσε σχόλιο