Συνάντηση αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων με αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τα μεταλλεία χρυσού

 Συνάντηση για το θέμα των μεταλλείων χρυσού στη Θράκη πραγματοποιήθηκε χθές (22-8-2011)μεταξύ αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων και των εκπροσώπων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης Αν. Μακεδονίας-Θράκης, μετά από αίτημα των τελευταίων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των ΟΠ, Ορέστης Κολοκούρης, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, Γιώργος Τσέκος, η επιστημονική υπεύθυνη της Θεματικής Ομάδας αυτοδιοίκησης και μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου, Νάγια Παπαλιάκου,
ο νομικός σύμβουλος, Λευτέρης Παπαγιαννάκης και το μέλος της Θ.Ο αυτοδιοίκησης, Ευαγγελος Σπινθάκης, και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Άρη Γιαννακίδη, των αντιπεριφερειαρχών καθώς και εκπροσώπων από όλες τις παρατάξεις του συμβουλίου και του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελου Λαμπάκη.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να συμπαραστέκονται στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, επισημαίνοντας πως τα πάγια αιτήματα κατά των μεταλλείων είναι ομόφωνα και ανεξάρτητα από τις πολιτικές και ιδεολογικές τοποθετήσεις των παρατάξεων στα αιρετά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, γεγονός που οφείλει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Επεσήμαναν ότι η μεταλλουργία χρυσού όχι απλώς δεν είναι εθνικά συμφέρουσα, καθώς τα άμεσα δημόσια έσοδα από αυτήν θα είναι μηδενικά, αλλά ανταγωνίζεται οποιαδήποτε άλλη μορφή οικονομικής δραστηριότητας και μάλιστα σε μια περιοχή, που ο βασικός της πλούτος είναι η μοναδική στον κόσμο βιοποικιλότητά της που μπορεί να γίνει μοχλός ουσιαστικής, βιώσιμης εναλλακτικής ανάπτυξης με πραγματικά οφέλη για την τοπική οικονομία. Παράλληλα, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν είναι πολύ λιγότερες από όσες θα θυσιαστούν, ενώ καμιά μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν μπορεί να διασφαλίσει τα νερά του Έβρου από το κυάνιο που χρησιμοποιείται στη μεταλλουργία του χρυσού. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους στο Ευρωκοινοβούλιο κατά των μεταλλείων χρυσού και να συνεχίσουν να καταθέτουν ολοκληρωμένες προτάσεις κατά της εξόρυξης χρυσού, όπως έχουν ήδη κάνει για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής. (http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=2456:2011-08-22-19-59-33&catid=1:press-releases )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσθεσε σχόλιο