Επερώτηση για την μονάδα καύσης των αστικών απορριμμάτων

        Επερώτηση κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης Θανάσης Μακρής προς τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κύριο Αριστείδη Γιαννακίδη για τον Περιφερειακό σχεδιασμός για τα αστικά απορρίμματα και μονάδα καύσης μέρος των αστικών απορριμμάτων.
         Στην επερώτηση ο Θανάσης Μακρής ζητάει από τον περιφερειάρχη να φέρει προς επικύρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο τoν περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αστικών απορριμμάτων,  αρμοδιότητα που προκύπτει από την παράγραφο 29, ενότητα ΣΤ, άρθρο 186 του Καλλικράτη, και που περιήλθε στην αιρετή περιφέρεια από 1/7/2011.


                Ο περιφερειακός σύμβουλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης Θανάσης Μακρής δήλωσε : « η καύση των σκουπιδιών δεν είναι μόνο απαράδεκτη περιβαλλοντικά καθώς παράγει τοξικούς αέριους και στερεούς ρύπους που ανεβάζουν το κόστος διαχείρισης, αλλά καταστρέφει πόρους που με την ανακύκλωση προσφέρονται με πολύ χαμηλό κόστος στην οικονομία, κοινωνικά προσφέρει ελάχιστες θέσης εργασίας ενώ η ανακύκλωση προσφέρει πλήθος αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις απασχόλησης. Οικονομικά η καύση είναι η ακριβότερη μέθοδο τόσο σε εγκατάσταση όσο και σε λειτουργία χωρίς να λύνει οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα ότι η καύση είναι ασύμφορη από κάθε άποψη και για αυτό δεν επιλέχτηκε στο μέχρι τώρα περιφερειακό σχεδιασμό. Όσοι επιμένουν είτε δεν ξέρουν γιατί μιλάνε είτε έχουν άλλα συμφέροντα.» 

Θανάσης Μακρής   /  Οικολογία Αλληλεγγύη

Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης θέτει το θέμα ότι ήρθε στο περιφερειακό συμβούλιο προς γνωμοδότηση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης με διαφορετικά χαρακτηριστικά και μεθόδους από ότι προβλέπει το περιφερειακό σχέδιο για τα σκουπίδια. Ο περιφερειακός σχεδιασμός, -που είχε γίνει στην προηγούμενη φάση από την κρατική διοίκηση και που σαφέστατα χρειάζεται να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να συνεχιστεί η υλοποίησή του και να διορθωθεί στο βαθμό που αυτό κριθεί ότι χρειάζεται-, δεν περιλάμβανε σε καμία φάση μονάδα καύσης σκουπιδιών σε οποιαδήποτε φάση επεξεργασίας των αστικών απορριμμάτων. Για το λόγο αυτό ερωτάται  ο κύριος περιφερειάρχης, αν από παραδρομή εισήχθηκε η ΜΠΕ που προβλέπει εργοστάσιο καύσης  ή υπάρχει πρόθεση αλλαγής του περιφερειακού σχεδιασμού οπότε πρέπει να αποφασίσει επ' αυτού το Περιφερειακό Συμβούλιο και να προηγηθεί οποιασδήποτε έγκρισης που αφορά την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα σκουπίδια . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσθεσε σχόλιο