Βιομάζα η απάντηση στα ορυκτά καύσιμα


 Στροφή της αγροτικής παραγωγής σε ενεργειακές καλλιέργειες παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας με  ιδιαίτερα ελπιδοφόρα την καλλιέργεια της αγριαγκινάρας (το κοινό γαϊδουράγκαθο). Αυτό το είδος μοιάζει να συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία και συγκεκριμένα: ΄Έχει μικρό κόστος καλλιέργειας αφού είναι πολυετές φυτό και διατηρείτε 10 χρόνια από την αρχική   εγκατάσταση του , προστατεύει τα εδάφη από την διάβρωση, απαιτεί λίγα (η και καθόλου) λιπάσματα μόνο μετά το τρίτο έτος της φυτείας, με το βαθύ ριζικό σύστημα βοηθάει στην απονιτροποίηση των εδαφών, δεν απαιτεί τη χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων η άλλων φαρμάκων.

Ένα από τα δυνατά στοιχεία είναι οι μικρές απαιτήσεις σε νερό (αρκούν 1-2 ποτίσματα το Μάιο χωρίς να είναι απαραίτητα), μάλιστα υπολογίζεται ότι με την αντικατάσταση 1 εκατομμυρίου αρδευόμενων στρεμμάτων στη Θεσσαλία, θα απέδιδε παραγωγή περί τους 1.250.000 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου θέρμανσης και εξοικονόμηση 400 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, δηλαδή η μισή περίπου από τη ζητούμενη ποσότητα από την εκτροπή του Αχελώου. Το φυτό εκτός από το ότι οικολογικά είναι άριστα προσαρμοσμένο στην ελληνική ύπαιθρο παρουσιάζει πολύ καλή ενεργειακή απόδοση ενώ οικονομικά αναμένεται να προσφέρει στο παραγωγό από 75 έως 150 ευρώ ανάλογα την παραγωγικότητα της έκτασης και χωρίς να υπολογίζονται οι επιδοτήσεις. (πηγή Εργαστήρι Γεωργίας Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. http://sites.google.com/site/cynarabioenergy/Home ).


Η βιομάζα κατατάσσεται στις πράσινες –ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ θεωρείται εφικτή η παραγωγή του 20% της ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα χωρίς να διαταράξουμε την διατροφική αλυσίδα. Ελπιδοφόρα ακόμη είναι και χρήση της στην οικιακή θέρμανση και στη βιομηχανία με την μορφή πελλέτας (pellets), η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα όπως το ρυπογόνο και πετρέλαιο αλλά και το φυσικό αέριο. Σήμερα υπάρχει σημαντική ζήτηση πελλέτας κυρίως από το εξωτερικό όπου χρήση της είναι πολύ διαδεδομένη.
Άλλο θετικό στη χρήση της βιομάζας είναι η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας συγκριτικά με άλλες πηγές ενέργειας, με την επιπλέον διαδικασία της παραγωγής του καυσίμου στον αγροτικό ή και στο δασικό τομέα.

Ειδικά για τις μονάδες κατασκευής πελλέτας το αρχικό κόστος δεν είναι πού μεγάλο και μια επένδυση μπορεί να αποσβεσθεί από τον επενδυτή μέσα σε λίγα χρόνια. Άλλωστε σήμερα μικρές μηχανές πέλλετς χρησιμοποιούνται ήδη από βιοτεχνίες ξύλου/επίπλων για την αξιοποίηση υπολειμμάτων της παραγωγής και την κάλυψη των αναγκών τους σε θέρμανση.

Τα υπολλείμματα γεωργικής παραγωγής παλαιότερα καίγονταν


Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Περ. ΑΜΘ:

Στον Σουφλί επένδυση ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, που αφορά την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και θερμότητας από βιομάζα ισχύος 4,6 MW δρομολογήθηκε από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Σε πλήρη λειτουργία πρόκειται να τεθεί μετά από δύο χρόνια, δηλαδή το 2013, που θεωρείται κομβική χρονιά για τη βιομάζα δεδομένου ότι καταργούνται οι επιδοτήσεις και δημιουργούνται συνθήκες αναδιοργάνωσης της αγροτικής παραγωγής. Από την κατασκευή της μονάδας αναμένεται να δημιουργηθούν, άμεσα κι έμμεσα, περισσότερες από 50 θέσεις εργασίας στον ακριτικό νομό, αφού θα προκύψουν ανάγκες για την παραγωγή και τη συγκέντρωση των χιλιάδων τόνων βιομάζας που θα αξιοποιούνται ως καύσιμη ύλη στο εργοστάσιο (πηγή http://www.energypress.gr/ ).
Ακόμη πριν λίγο καιρό εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ πρόταση της ΣΕΚΕ που αφορά την κατασκευή Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμη ύλη βιομάζα μέσα στο 2011 στην περιοχή της Ξάνθης. Η μονάδα θα είναι ισχύος 999 KW και θα τροφοδοτείται με υπολείμματα γεωργικής παραγωγής αλλά και με αγριαγκινάρα.
Στη Δράμα εκτός των σχεδίων για δύο μονάδες παραγωγής ενέργειας βρίσκεται ήδη σε λειτουργία μονάδα παραγωγής πελλέτας.

Αντίθετα με την χρήση της βιομάζας η επέκταση των φωτοβολταϊκών προβληματίζει με τον τρόπο που υλοποιείται και ενδεχομένως να οδηγήσει σε δυσφήμιση τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη που είναι σίγουρα σημαντικά η  παραγωγή στοιχίζει πενταπλάσια στην ΔΕΗ από την τιμή πώλησης στους καταναλωτές, ενώ όλος ο απαιτούμενος εξοπλισμός εισάγεται την χώρα μας από το εξωτερικό.

Ξάνθη 11-8-2011

Λιάρος Χρήστος
e-mail: liaros@hotmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσθεσε σχόλιο