Επερώτηση κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης Θανάσης Μακρής προς τον περιφερειάρχη

Επερώτηση κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης Θανάσης Μακρής προς τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κύριο Αριστείδη Γιαννακίδη για τον κεντρικό περιφερειακό σχεδιασμό για την τοπική οικονομία.

Η Οικολογία Αλληλεγγύη επισημαίνει ότι ζούμε την μεγαλύτερη δημοσιονομική κρίση που έρχεται να επιδεινώσει την ήδη προϋπάρχουσα κοινωνική, περιβαλλοντική, οικονομική, ηθική κρίση, οι οποίες έχουν οδηγήσει την κοινωνία μας στην χρεοκοπία και απειλούν την χώρα μας με κατάρρευση. Στην περίοδο αυτή η έξοδος από την κρίση κρίνετε σε μεγάλο βαθμό από την ενεργοποίηση της τοπικής οικονομίας και τοπικής αυτοδυναμίας σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους. Στους κλάδους αυτούς τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα αποτελούν την άλλη όψη των οικονομικών προβλημάτων, ο τοπικός δημοκρατικός σχεδιασμός και δράση αποτελούν την βασική ελπίδα για την διαμόρφωση μίας βιώσιμης ευημερίας.

Ο Θανάσης Μακρής καλεί τον περιφερειάρχη να παρουσιάσει τα συγκεκριμένα σχέδια και δράσεις ώστε η πράσινη οικονομία, οι πράσινες θέσεις εργασίας, η κοινωνική οικονομία, η τοπική διασύνδεση των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και η ενεργειακή αυτάρκεια, η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, η επένδυση στην παιδεία, την έρευνα και τη συμβουλευτική να δώσουν την ελπίδα αλλά και τη διέξοδο από την πολύμορφη κρίση που βιώνουμε.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης τονίζει ότι υπάρχουν δυνατότητες για να αντιμετωπίσουμε τη διαρκώς επιδεινούμενη ευημερία μας μέσα από την δημιουργία και ανάπτυξη τοπικών δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης και ανταλλαγών ανάμεσα στους πολίτες, τα οποία και μπορούν να δώσουν την απάντηση της κοινωνίας των πολιτών στο δίλημμα κρατικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση της κοινωνίας και της οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα ζητάμε ο περιφερειάρχης να εκθέσει το αναλυτικό σχέδιό του για την ενίσχυση και προαγωγή της τοπικής οικονομίας στους εξής άξονες:

1. Ποια είναι η υπάρχουσα κατάσταση ανά κλάδο, και περιφερειακή ενότητα σε ότι αφορά τους απασχολούμενους, το προϊόν που παράγεται και τη διάρθρωση των αγορών αυτού, το εισόδημα των ασχολούμενων, τον αριθμό των επιχειρήσεων ή μονάδων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες.
2. Ποια είναι η πορεία των ανωτέρω τα τελευταία χρόνια;
3. Ποια είναι η κεντρική κατεύθυνση της Περιφέρειας- για τα ανωτέρω- και πως εξειδικεύεται ανά κλάδο και περιφερειακή ενότητα ;
4. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας και ποιους στόχους / κριτήρια επιτυχίας έχει βάλει, ανά κλάδο και περιφερειακή ενότητα;
5. Ποιες δράσεις ενεργοποίησης της οικονομίας έχει σχεδιάσει η Περιφέρεια, με ποιους φορείς και πως εμπλέκεται η κοινωνία και οι παραγωγικές δυνάμεις σε αυτά, ώστε να αναθερμανθεί η τοπική οικονομία και να ενδυναμωθεί η τοπική κοινωνία.
6. Τέλος, ποιες οι αδυναμίες αλλά και οι δυνατότητες που παρουσιάζει η τοπική οικονομία και ποιες ευκαιρίες διακρίνονται αλλά και ποιοι κίνδυνοι την απειλούν;
Ο Θανάσης Μακρής, επικεφαλής της Οικολογίας Αλληλεγγύης, καταλήγει ότι συχνά αναφέρεται ο περιφερειάρχης στο δημοκρατικό σχεδιασμό, χωρίς όμως να έχει φέρει το δικό του αναλυτικό σχεδιασμό στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε ο σχεδιασμός αυτός να συνδιαμορφωθεί.

Θανάσης Μακρής / Οικολογία Αλληλεγγύη
Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσθεσε σχόλιο