Τη σύγκλιση ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζητάει ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης Θανάσης Μακρής για να εξετάσει το θέμα του «Περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων» ή έστω την εισαγωγή του θέματος στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο.
Η Οικολογία Αλληλεγγύη ζητάει στη συνεδρίαση αυτή να γίνει: Παρουσίαση του περιφερειακού σχεδίου με περιγραφή της χωροθέτησης των εγκαταστάσεων, ανάπτυξη του χρονοδιαγράμματος, των πηγών και των δυνατοτήτων χρηματοδότησης όσο και της διαδικασίας υλοποίησης του σχεδιασμού αυτού. Να εξεταστούν οι υστερήσεις στις υποχρεώσεις που έχουμε όσο και οι συνέπειες που πηγάζουν από αυτές. Ο Θανάσης Μακρής θεωρεί ότι πρέπει να εξεταστούν οι αναγκαίες αναθεωρήσεις και οι εναλλακτικές προτάσεις και το περιφερειακό συμβούλιο να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων. Για την επιτυχία της βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων χρειάζεται ενημέρωση και ενεργός συμμετοχή των πολιτών τόσο στο σχεδιασμό των συστημάτων όσο και στην υιοθέτηση αποτελεσματικών δράσεις με άμεση εφαρμογή.
Τέλος, η Οικολογία Αλληλεγγύη ζητάει στην ειδική αυτή συνεδρίαση να κληθούν να συμμετέχουν όλοι οι δήμαρχοι της Περιφέρειας, ώστε να ενημερώσουν για την εφαρμογή του σχεδιασμού εκ μέρους των ΟΤΑ, η ΔΙΑΑΜΑΘ αλλά και εκπρόσωπος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων της Περιφέρειας, των καταναλωτικών οργανώσεων και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που έχει κάνει σειρά μελετών πάνω στο θέμα .
Ο περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θανάσης Μακρής έκανε σχετική δήλωσή λέγοντας: «Είναι εγκληματικές οι καθυστερήσεις στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, ακόμα και αν δεν απειλούμασταν με τεράστια πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε να έχουμε προχωρήσει στην κομποστοποίηση των οργανικών σκουπιδιών σε οικιακό και δημοτικό επίπεδο και σε προγράμματα ανακύκλωσης αξιόπιστα και ολοκληρωμένα που να καλύπτουν όλα τα υλικά που ανακυκλώνονται, μειώνοντας έτσι μέχρι και 80% τα σκουπίδια. Αν καταφέρουμε να μειώσουμε και τις συσκευασίες που χρησιμοποιούμε θα έχουμε δώσει τη σημαντικότερη απάντηση στο πρόβλημα αυτό». Ο Θανάσης Μακρής κατέληξε «Μόνο με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών μπορεί να πιεστούν οι Δήμοι για να αναλάβουν την κυριότερη ευθύνη που έχουν, τη διαχείριση των σκουπιδιών αλλά και η ίδια η λύση χρειάζεται την υπευθυνότητα των πολιτών που δεν μπορεί να υποκατασταθεί με τις εργολαβίες που κάποιοι μεθοδεύουν».
Κομοτηνή 11-5-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πρόσθεσε σχόλιο