Σχετικά με την προσβολή των πεύκων στη Ξάνθη

Τελευταία δεχτήκαμε αρκετά ερωτήματα φίλων για το πρόβλημα με τα πεύκα στο περιαστικό δάσος της  Ξάνθης. Σύμφωνα με το Δασαρχείο Ξάνθης η  πτώση των βελόνων των πευκων  οφείλεται στον μύκητα της   Dothistroma sp.  πρόκειται για μύκητα όχι συνηθισμένο  για την χώρα μας που εντοπίσθηκε   για πρώτη φορά την δεκαετία του 80 σε αναδασώσεις πεύκης στη περιοχή της Θεσ/νίκης.
Συχνά διεθνώς ονομάζεται  και ως η "προσβολή της κόκκινης ζώνης των βελόνων", λόγω των συμπτωμάτων δηλαδή την εμφάνιση μιας καφε-κόκκινης ζώνης στις βελόνες οι οποίες τελικά ξεραίνονται και πέφτουν.  
 Σε  περιπτώσεις έντονης προσβολής ο μύκητας προκαλεί καθολική βελονόπτωση , αλλά μόνο όταν  αυτό επαναλαμβάνεται σε διαδοχικά έτη προκαλεί εξασθένηση των δέντρων η οποία προσελκύει φλοιοφάγα έντομα που μπορεί να επιφέρουν  νέκρωση των δέντρων.
 Στην περιοχή της Ξάνθης έχει προσβάλει μόνο τραχεία πεύκη ενώ γειτονικά δέντρα μαύρης πεύκης και κουκουναριάς δεν προσβάλονται. Από την διεθνή βιβλιογραφία παρατηρούμε  ότι η διάδοση της προσβολής  αυξάνεται κατά την διάρκεια υγρών   κλιματικών συνθηκών, με τον άνεμο και τις σταγόνες τις βροχής ακόμη και με νέφη ομίχλης.  μαλιστα είναι κυρίαρχη η εντύπωση για την  Ξάνθη ότι  τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση των βροχών την βλαστική περίοδο. 
     
Ξάνθη 23-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσθεσε σχόλιο