Διαρροή ραδιενέργειας στο Κοζλοντούι

Από το Xantipress.gr
Διαρροή ραδιενέργειας παρατηρήθηκε την Τετάρτη (27-4) στον πυρηνικό σταθμό, με αποτέλεσμα να προκληθεί συναγερμός στις αρχές της Βουλγαρίας. Πέντε χρόνια μετά από το μεγάλο ατύχημα του 2006, ο αντιδραστήρας Νο. 5 µπήκε πάλι σε περιπέτειες και εκκενώθηκε για επτά ώρες από το προσωπικό, αφού ανιχνεύθηκαν κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης αυξηµένα επίπεδα ραδιενεργών ευγενών αερίων.
Σύµφωνα µε τη διοικήση του πυρηνικού σταθµού, η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο µετά τις έξι το απόγευµα και οι εργαζόµενοι δεν εµφάνισαν ποσοστά ραδιενέργειας πάνω από τα όρια σε ελέγχους που τους έγιναν. «Αύξηση των επιπέδων ραδιενεργού αερίου xenon (Χe 133) σημειώθηκε στη
διάρκεια εργασιών συντήρησης του αντιδραστήρα νούμερο 5 ο οποίος είχε τεθεί εκτός λειτουργίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του πυρηνικού σταθμού.
Υπενθυμίζεται ότι το 2006 η κυβέρνηση της Βουλγαρίας είχε επιχειρήσει να αποκρύψει το γεγονός και ο διευθυντής του εργοστασίου είχε απολυθεί επειδή μίλησε για το συμβάν θεωρήθηκε προδότης και πράκτορας ξένων δυνάµεων που συνωµοτούσε ενάντια στα εθνικά συµφέροντα της χώρας του. Σήμερα, ο ίδιος άνθρωπος υποστηρίζει ότι η πυρηνική βιοµηχανία δεν έχει µάθει από τα λάθη της.
Σύμφωνα με έγγραφο του Wikileaks, οι βουλγαρικές ρυθµιστικές αρχές βαθµολόγησαν το γεγονός µε 2 στην επταβάθµια κλίµακα συµβάντων (το Τσερνόµπιλ και η Φουκουσίµα ήταν στο 7), ενώ στην πραγματικότητα ήταν επιπέδου 3, που σηµαίνει «σοβαρό συµβάν µε σηµαντική διάδοση ραδιενέργειας στην εγκατάσταση και υπερέκθεση εργαζοµένου».

«Ηταν σαν να τρέχει ένα τρένο µε 300 χιλιόµετρα την ώρα και ο οδηγός ξαφνικά να συνειδητοποιεί ότι δεν λειτουργούν τα φρένα. Προσέγγισα τα βουλγαρικά µέσα ενηµέρωσης, αλλά δεν ήθελαν να µε ακούσουν», λέει από τη Σόφια στα «Νέα» άνθρωπος που δούλεψε στο Κοζλοντούι από το 1972 έως το 1989, ενώ σήµερα εργάζεται ως ερευνητής σε ινστιτούτο της Βιέννης (Institute for Risk Analysis).

Σύμφωνα πάντως με το τηλεγράφημα που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Wikileaks, η αµερικανική πρεσβεία στη Σόφια µιλάει για έλλειψη διαφάνειας και παράκαµψη των µέτρων ασφαλείας στη λειτουργία του σταθµού, ενώ επισημαίνει ότι στο τότε ατύχημα, συνέχισε να λειτουργεί ο αντιδραστήρας για έξι ώρες μετά από την διαπίστωση της διαρροής, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί εγκληματικό δημιουργώντας μια κατάσταση εκτός ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσθεσε σχόλιο