Συλλαλητήριο κατά των εξορύξεων χρυσού στη Θράκη


Στη μεγάλη συγκέντρωση κατά των εξορύξεων χρυσού, που οργανώθηκε από τη  Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου και πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κομοτηνή, συμμετείχαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, κοινωνικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς και αντιπροσωπεία των κατοίκων της Χαλκιδικής, που απειλούνται εξίσου με τη Θράκη από τις καταστροφικές επιδιώξεις των χρυσοθήρων.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εστίασε στις επιπτώσεις της καταστροφικής επένδυσης, στη βιωσιμότητα της περιοχής, στη δημόσια υγεία και φυσικά στην ποιότητα ζωής και το περιβάλλον. Σχολιάζοντας τη φράση του πρωθυπουργού, ο οποίος πριν ένα μήνα είπε, αναφερόμενος στο θέμα των εξορύξεων, ότι «σε δέκα μέρες τα πάντα θα έχουν τελειώσει», ο Θ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι αυτό το γεγονός δείχνει πόσο λάθος είχε υπολογίσει ο πρωθυπουργός τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
Πέρα από την αυτονόητη κόκκινη γραμμή απέναντι στις εξορύξεις χρυσού, οι Οικολόγοι Πράσινοι δίνουν ανάλογη σημασία σε πράσινες γραμμές: πως δηλαδή θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της περιοχής και με ποιο τρόπο θα ξεπεραστούν η γραφειοκρατία και η αδιαφορία της κρατικής μηχανής απέναντι σε προσπάθειες που αποσκοπούν σε καλύτερα αγροτικά προϊόντα, εξατομικευμένα εναλλακτικά τουριστικά σχέδια και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πόρων, όπως τα πλούσια γεωθερμικά πεδία και οι δράσεις που μπορούν να προάγουν μια βιώσιμη προοπτική.
Όσο περισσότερο δυνατή είναι η κοινωνία να αρθρώσει αντίστοιχες εναλλακτικές προτάσεις, τόσο θα απομακρύνεται ο κίνδυνος για δραστηριότητες, επωφελείς μεν σε κάποια συμφέροντα, αλλά επικίνδυνες για τη Θράκη.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι -όπως και μέχρι σήμερα- θα είναι κοντά σε κινήματα που υπερασπίζονται ζωτικές παραμέτρους και μια διαφορετική βιώσιμη και αειφόρο προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσθεσε σχόλιο