Σκοπός των συναντήσεων ήταν η γνωριμία με τους δημάρχους των νέων καπποδιστριακών δήμων και η συζήτηση τόσο της διαχείρισης των απορριμμάτων/ ανακύκλωση/κομποστοποίηση όσο και για τους θεσμούς και τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης που λειτουργούν σε κάθε δήμο. Η συζήτηση περιέλαβε και άλλα θέματα όπως ζητήματα πυροπροστασίας, τοπικής οικονομίας και στελέχωσης των δήμων.
Αναφορικά με τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων οι εκτός Κομοτηνής δήμοι μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που λειτουργεί έξω από τη Γρατινή της Κομοτηνής. Η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, καθώς π.χ. στο δήμο Αρριανών –ο οποίος αριθμοί 57 οικισμούς πεδινούς, ημιορεινούς και ορεινούς-υπάρχουν μόνο 2 οδηγοί απορριμματοφόρων.
Από όλους τους δήμους του Νομού Ροδόπης, μόνο ο Δ. Κομοτηνής συμμετέχει στο σύστημα της ανακύκλωσης με τους μπλε κάδους, τα υλικά από τους οποίους οδηγούνται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της Αλεξανδρούπολης. Ενδιαφέρον υπήρξε και από άλλους δήμους για συμμετοχή στην ανακύκλωση- όπου και δεσμευτήκαμε να βοηθήσουμε- αλλά και για το πως η κομποστοποίηση μειώνει την ποσότητα των απορριμμάτων που οδηγούνται για διαχείριση.
Κοινό πρόβλημα για όλους η έλλειψη πολιτικής και υποδομής για τη διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών και κατεδαφίσεων (κοινώς μπάζων) τα οποία «κοσμούν» με την παρουσία τους τις ρεματιές, τις άκρες των δρόμων και τις εκτάσεις λίγο έξω από τους οικισμούς.
Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων ο κ. Μακρής δήλωσε:
«Ξεκινούμε μια σειρά επαφών με όλους τους νέους δήμους της Περιφέρειάς μας για να γνωριστούμε από κοντά, να συζητήσουμε τα προβλήματα που ανακύπτουν στην καθημερινότητα και να προτείνουμε μια πράσινη και κοινωνική προσέγγιση και λύση Προτρέπουμε όλους τους δήμους να ενταχθούν άμεσα στο σύστημα της ανακύκλωσης και να υιοθετήσουν πρακτικές κομποστοποίησης των οργανικών απορριμμάτων. Εκτός από την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, αλλά και την ανάσα που δίνουμε στους χώρους υποδοχής των απορριμμάτων μας, συμμετέχουμε όλοι μας για να είναι βιώσιμες οι 17 θέσεις εργασίες που σήμερα υπάρχουν στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην Αλεξανδρούπολη και να δημιουργηθούν δεκάδες θέσεις απασχόλησης ακόμα σε όλη την περιφέρεια χωρίς καμία επιβάρυνση του δημοσίου ή της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πρόσθεσε σχόλιο