ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΚΡΗ ΘΑΝΑΣΗ-ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ’’ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ’’

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΚΡΗ ΘΑΝΑΣΗ-ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ’’ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ’’


 

Ο Θανάσης Μακρής γεννήθηκε το 1966 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής από Πόντια μητέρα από το Φωτολίβος της Δράμας και πατέρα Σαμοθρακίτη, σιδηρουργό στο επάγγελμα.

Η οικογένειά του εγκαθίσταται στην Καβάλα το 1977.

Από τα μαθητικά του χρόνια συμμετέχει έντονα στα κοινωνικά ζητήματα της Καβάλας μέσα από την ίδρυση της Μαθητικής Πολιτιστικής Κίνησης και του μαθητικού Πανηγυριού, ενώ παράλληλα εκφράζει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες μέσα από την συμμετοχή του σε μουσικά συγκροτήματα της εποχής και οργανώνουν με τον αδελφό του Παναγιώτη, το Ροκ Φεστιβάλ για αρκετά χρόνια με τη συμμετοχή πολλών μουσικών συγκροτημάτων της ευρύτερης περιοχής.

Ήταν παίκτης καλαθοσφαίρισης και προπονητής της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του ΑΟ Καβάλας.

Σπούδασε Οικονομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διέκοψε την αναβολή στρατού και αρνήθηκε δημόσια το 1987 την στράτευση για λόγους συνείδησης, ζητώντας την εκπλήρωση εναλλακτικής θητείας.

Εκλέχτηκε το 1988 μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕΕ.

Συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε φυλάκιση που προκάλεσε διεθνές κίνημα συμπαράστασης και πιέσεις από διεθνείς οργανισμούς (όπως την ΟΥΝΕΣΚΟ), οργανώσεις, κόμματα, συνδικάτα και απλούς πολίτες από όλο τον κόσμο. Στη φυλακή έλαβε χιλιάδες γράμματα, που σήμερα είναι μέρος του εκπαιδευτικού αρχείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Εργάστηκε στην Καβάλα σαν βιβλιοπώλης διατηρώντας μαζί με τον αδελφό του Παναγιώτη το Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο, το οποίο αποτέλεσε σημείο πληροφόρησης για την οικολογία, την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αλληλεγγύη αλλά και τα εναλλακτικά πολιτιστικά κινήματα.

Το διάστημα αυτό δραστηριοποιήθηκε στους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ, συνέβαλε στη δημιουργία της Οικολογικής Κίνησης Καβάλας και της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας, της Εθελοντικής Εργασίας Ελλάδας και στη συνέχεια της Εθελοντικής Εργασίας Θεσσαλονίκης.

Ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός εκπομπών και αρθρογράφησε σε πολλές εφημερίδες.

Σαν οικονομολόγος αλλά και εικαστικός καλλιτέχνης και μηχανικός παιχνιδιών, έζησε στους Λειψούς, τη Ζάκυνθο, το Βενεράτο Ηρακλείου Κρήτης, τη Λευκάδα, το Σιδηρόκαστρο και τη Θεσσαλονίκη.

Σαν καλλιτέχνης, με τις εκθέσεις του και με αφετηρία το έργο του έκάνε προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε Χορτιάτη, Γιαννιτσά, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Σέρρες, Ζάκυνθο, Ηράκλειο Κρήτης, Λευκάδα, Χανιά, Αθήνα, Σαμοθράκη και Βλάστη.

Σαν μηχανικός εκπαιδευτικών παιχνιδιών έχει εκδώσει τα επιτραπέζια παιχνίδια του “Πουλιά της Σαμοθράκης” και “Σπλάς” για την εξοικονόμηση του νερού’.

Επίσης έχει σχεδιάσει και συντονίσει ομαδικά παιχνίδια και εργαστήρια για την οικολογία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν συμμετάσχει παραπάνω από 7000 παιδιά σε όλη την χώρα.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια, συναντήσεις και εργαστήρια.

Το 1992 συμμετείχε στην ειρηνευτική αποστολή στην Κροατία και Βοσνία ως επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής.

Είναι μέλος των Οικολόγων Πράσινων.

Έχει τιμηθεί από τη Διεθνή Αμνηστία για τη δράση του .

Έχει επιπλέον κληθεί και μιλήσει στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας του Ολλανδικού κοινοβουλίου, καθώς επίσης έχει συναντηθεί και με την Υπουργό Ευρωπαϊκών θεμάτων του Βελγίου και το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.





Δεν υπάρχουν σχόλια: