Διαμαρτυρία 754 Ιασμιωτών για τις πλημμύρες εξ αιτίας της ανεξέλεγκτης βόσκησης και της λαθροϋλοτόμησης


Την απομάκρυνση των κτηνοτροφικών μονάδων από τον ορεινό όγκο του Ιάσμου, προκειμένου το δασικό περιβάλλον να αναταχθεί ώστε κατά τις βροχοπτώσεις να συγκρατεί τα νερά και να μην «πνίγονται» ο αστικός ιστός, τα χωράφια και το οδικό δίκτυο, αξιώνουν 754 κάτοικοι της περιοχής που συνυπογράφουν σχετική επιστολή διαμαρτυρίας.

Προειδοποιώντας μάλιστα πως δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξουν ακόμη και θύματα, υπενθυμίζουν πως το πρόβλημα το είχαν αναδείξει και το…1993...
...όταν και είχαν λάβει διαβεβαιώσεις, τόσο για τη μετεγκατάσταση των κοπαδιών, όσο και για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.


Προτείνουν δε, τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων.

Αναλυτικά, στην επιστολή τους αναφέρουν:

«Ιασμιώτες, κάτοικοι του Ιάσμου και του Κοπτερού, μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις όπου χιλιάδες τόνοι νερού και λάσπης γέμισαν την κωμόπολη του Ιάσμου, εκατοντάδες κυβικά πέτρες και χώματα επικάλυψαν τα αγροτεμάχιά μας προκαλώντας ανεπανόρθωτες καταστροφές στις περιουσίες μας, που έκλεισαν το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ιάσμου – Ξάνθης και κινδύνεψε με κατάρρευση γέφυρα του σιδηροδρομικού δικτύου Ιάσμου – Αμαξάδων με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας, εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την αγανάκτηση και την απόγνωσή μας για την αδιαφορία και την απουσία της Πολιτείας στα προβλήματα που δημιουργούνται κάθε φορά που βρέχει έντονα.

Είναι η δεύτερη φορά το έτος 2012 που επαναλαμβάνεται το ίδιο φαινόμενο, μόνο που τον Φεβρουάριο του 2012 πλημμύρισε η ανατολική πλευρά του Ιάσμου με ανάλογα προβλήματα.

Το πρόβλημα αυτό που δημιουργείται δεν είναι τωρινό.

Επανειλημμένα από το 1993 έχει τεθεί από τους φορείς της περιοχής το συγκεκριμένο πρόβλημα που συνιστά μεγάλο έγκλημα.

Για τον ορεινό όγκο του Δήμου Ιάσμου έχουν γίνει συνεχείς δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο από διαφόρους φορείς χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο από τις αρμόδιες αρχές.

Ενώ το πόρισμα της πενταμελούς επιτροπής που συστάθηκε μετά από σύσκεψη που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Ιάσμου τον Φεβρουάριο του 2001 δικαίωνε τις ανησυχίες των κατοίκων του Ιάσμου και υπογράμμιζε ότι:

“ΑΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΘΕΙ ΣΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ, Η ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ”.

Σ’ αυτή τη σύσκεψη προανήγγειλε η Περιφέρεια εκπόνηση δύο μελετών.

Η πρώτη για αντιπλημμυρικά έργα και η δεύτερη για μετεγκατάσταση των κτηνοτρόφων σε άλλη περιοχή.

Πέρασαν 22 χρόνια από τότε και βρισκόμαστε ακριβώς εκεί που προέβλεπε το πόρισμα: ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ, με αποτέλεσμα σε έντονα καιρικά φαινόμενα να συμβαίνουν όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν σήμερα.

Τώρα φαίνεται ότι θερίζουμε θύελλες, το χώμα υπό μορφή λάσπης από τον ορεινό όγκο του Δήμου Ιάσμου (διότι τίποτα δεν έμεινε που να το συγκρατεί), σε κάθε βροχή θα πνίγει τον Ίασμο και την ευρύτερη περιοχή.

Ας ελπίσουμε την επόμενη φορά να μην θρηνήσουμε θύματα.

Τότε αποστείλαμε στην Περιφέρεια με Αριθμ. Πρωτ. 666/2-3-2001 ψήφισμα διαμαρτυρίας με 307 υπογραφές.
Σήμερα σας αποστέλλουμε 754 υπογραφές.

Εμείς δεν έχουμε τίποτα με τους κτηνοτρόφους, αλλά ενδιαφερόμαστε μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος και των περιουσιών μας, και επειδή δεν βλέπουμε φως στο τούνελ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ στην Πολιτεία (είναι πια καιρός) τα εξής:

ΑΝα μετεγκατασταθούν τα κοπάδια που βρίσκονται στον ορεινό όγκο του Δήμου Ιάσμου με δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου σε έκταση που θα ορίσει ο Δήμος Ιάσμου για να σταματήσει η καταστροφή των δασών και να δοθούν ισχυρά κίνητρα στους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους για να προχωρήσουν στην μετακίνηση των κτηνοτροφικών μονάδων. Η δημιουργία αυτή του κτηνοτροφικού πάρκου θα πληροί όλους τους προβλεπόμενους από τις σχετικές διατάξεις όρους. Ο υπολογισμός της συνολικής έκτασης πρέπει να γίνει σε συσχετισμό του αριθμού των υπό μετακίνηση κτηνοτροφικών μονάδων. Η περιοχή θα πρέπει να βρίσκεται σε κατάλληλη τοποθεσία, η απόσταση της από χώρους που χρήζουν προστασίας (χωριά, πόλεις, εθνικούς δρόμους, ποτάμια, αρχαιολογικούς χώρους, άλση αναψυχής, κ.λπ.). Στους χώρους αυτούς πρέπει να δημιουργηθεί υποδομή, όπως έργα οδοποιίας, ύδρευση και υδροδότηση, ακόμα και ενιαίο αποχετευτικό δίκτυο.

Β. Να αξιοποιηθεί η πρόταση της πενταμελούς επιτροπής για αλλαγή του είδους του κτηνοτροφικού κεφαλαίου από γίδια σε πρόβατα και βοοειδή, τα οποία δεν είναι τόσο καταστροφικά στο δασοκομικό κεφάλαιο της περιοχής.

Γ. Η ερημοποίηση της περιοχής κάνει αναγκαία την ανασύσταση του δασοκομικού δυναμικού της. Η αναδάσωση και η αυστηρή φύλαξη της περιοχής είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να ανασυγκροτηθούν τα δάση (παράνομες κλαδεύσεις και παράνομη υλοτομία).

Γνωρίζουμε ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, μεταξύ των στόχων, έχει σχέση με την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.
Επιτέλους ας δουλέψουμε σωστά (όχι αποσπασματικές αποφάσεις που να στερούνται μακροπρόθεσμης προοπτικής) και οι οποίες να υλοποιούνται.
Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για τα δίκαια αιτήματά μας τα οποία σας γνωστοποιούμε με τις 754 υπογραφές μας».

Η επιστολή απευθύνεται στον Περιφερειάρχη και στους επικεφαλής των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ, στον Δήμαρχο και στις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Ιάσμου, στη Δ/νση Δασών Ροδόπης, στον ΟΣΕ και στην Εισαγγελία Ροδόπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσθεσε σχόλιο