Παρέμβαση της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στο ΚΑΣ για την εξόρυξη χρυσοφόρων κοιτασμάτων στο Πέραμα Έβρου


Την Τρίτη 18-12-2012 συνεδρίασε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για να γνωμοδοτήσει για την έγκριση ή μη επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ» για τη δημιουργία μεταλλείου και μονάδας κυανιούχου επεξεργασίας χρυσού στο Πέραμα Έβρου. Στο συμβούλιο έκαναν παρέμβαση 3 θεσμικοί εκπρόσωποι από την περιοχή μας. Η επικεφαλής του Περιφερειακού Συνδυασμού ΑΜΘ  ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ κα Κατερίνα Γεροστεργίου παρενέβη υπερασπιζόμενη τις θέσεις του συνδυασμού, μεταφέροντας την εκ νέου εκπεφρασμένη αρνητική άποψη του περιφερειακού συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας.

Η κ Γεροστεργίου στάθηκε σε 2 σημεία, δηλώνοντας «με την έγκριση του εν λόγω έργου καταστρατηγείται κάθε αναπτυξιακός σχεδιασμός της Περιφέρειας και η προοπτική για ήπια ανάπτυξη, καθώς με βάση το άρθρο 142 του Μεταλλευτικού Κώδικα (ΝΔ. 210/ΦΕΚ277/Α/5-10-1973), η μεταλλειοκτησία υπερισχύει  οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας –συμβατικής ή βιώσιμης- αποκλείοντας έτσι την υλοποίησή της.  Η αρχαιολογική σκαπάνη  κατά την τελευταία δεκαετία έφερε στο φως νέα στοιχεία και νέες αρχαιολογικές θέσεις που αναδεικνύουν την περιοχή- γύρω από την επίμαχη για τα Χρυσωρυχεία έκταση- σε σταυροδρόμι συνάντησης των αρχαίων Θρακών με τους Έλληνες αποίκους. Δόθηκαν χρήματα από το Γ΄ ΚΠΣ λόγω του εξαιρετικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, και υπάρχει προγραμματισμός της ΠΑΜΘ για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής βάσει των Αξόνων που έχει προτείνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και έγιναν δεκτοί, που ακυρώνονται με την αδειοδότηση και τη δημιουργία μεταλλείων χρυσού».
Αναφέρθηκε επίσης στη μοναδικότητα του δάσους Μαύρης πεύκης στο Πέραμα σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο και στο γεγονός ότι απαιτείται η ανάδειξή του, η προβολή του, και όχι  η αποψίλωσή του. Δυστυχώς δόθηκε πολύ λίγος χρόνος από το ΚΑΣ στους παρεμβαίνοντες θεσμικούς για να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους…
Υπάρχει πλέον η δυνατότητα να ανακτήσουμε χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα από τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απορρίμματα (παλιά κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεοράσεις) με την ανακύκλωση και τη σωστή διαχείριση. Υπάρχει επομένως ο τρόπος για να εξασφαλίσουμε ποσότητες χρυσού, αν το θέλουμε και έτσι μπορούμε  να αποτρέψουμε και να αποφύγουμε τις πολλαπλές πληγές των εξορύξεων. Δεν συνειδητοποιήσαμε ακόμη  ότι Ο χρυσός είναι πάνω από τη γη και όχι μέσα στη γη. Να σημειώσουμε ότι η απόφαση του ΚΑΣ ήταν κατά πλειοψηφία υπέρ της ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσθεσε σχόλιο