Ομιλία της Ιωάννας Κοντούλη, μέλους του ΠΣ των ΟΠ και εκλεγείσας ως επικεφαλής εκλογικής εκστρατείας, στο 1o Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή (27-28/1/12)

Για μένα είναι μια εξαιρετικά σημαδιακή σύμπτωση η πρώτη δημόσια εμφάνιση του κόμματος μας μετά το πρόσφατο συνέδριο μας, στο οποίο είχα την τιμή να επιλεγώ ως επικεφαλής της προεκλογικής μας εκστρατείας, να είναι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Κι αυτό γιατί οι Οικολόγοι Πράσινοι αγαπάμε την αυτοδιοίκηση, επειδή τη θεωρούμε ως το πιο κοντινό στον πολίτη επίπεδο εξουσίας, το οποίο μπορεί και πρέπει να απαντά στα πιο σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας του.
Εμείς ως Οικολόγοι έχουμε μια ολόκληρη λογική και φιλοσοφία για το πώς πρέπει να δίνονται αυτές οι απαντήσεις από μια διοίκηση που θέλει και προσπαθεί να δει τον κόσμο με μια άλλη ματιά , με πράσινη ματιά. Στην κατεύθυνση αυτή δραστήριοι άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα προσπαθούσαν και προσπαθούν.

Ιδιαίτερα μετά τις εκλογές του 2010 η προσπάθεια να περάσουμε αυτή τη ματιά ενισχύθηκε και από τους ανθρώπους που εκλέχτηκαν στην αυτοδιοίκηση, εκεί που αποκτήσαμε εκπροσώπηση, στην Αθήνα με το Φίλιππο Δραγούμη, τη Θεσσαλονίκη με το Χρήστο Μάτη, την Κοζάνη με το Λευτέρη Ιωαννίδη, τη Λαμία με το Παναγιώτη Στασινό, την Τρίπολη με το Βασιλη Γιόκαρη, το Γιώργο Μερτίρη στη Ραφήνα, τη Μέλπω Δημητρίου στη δημοτική κοινότητα Αγίων Αναργύρων, την Κυριακή Βελουκάκη στη δημοτική κοινότητα Νίκαιας, το Θανάση Παπαηλιού στο τοπικό συμβούλιο Ζακύνθου. Χαιρόμαστε που οι πράσινοι πείθουν και τις διοικήσεις και την κοινωνία για τα αποτελέσματα που αυτή η ματιά στα πράγματα έχει.
Με την ευκαιρία της σημερινής ομιλίας μου, αναζήτησα ένα κείμενο που είχα γράψει προεκλογικά στην εφημερίδα της παράταξης στην οποία συμμετείχα στο Δήμο Ζωγράφου:

«Έλλειψη οράματος, πολιτικών, κοινωνικής ευθύνης και άμεσης δημοκρατίας αυτές είναι οι ελλείψεις του «Καλλικράτη» ο οποίος ως γνωστόν όχι μόνο δεν χτίζει πια Παρθενώνες αλλά δυστυχώς κινδυνεύει να κτίσει σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο μια διοικητική δομή καθ΄ εικόνα και ομοίωση της κεντρικής εξουσίας, εμπεριέχοντας ταυτόχρονα και όλες της τις παθογένειες.»

Βλέποντας σήμερα την ημερήσια διάταξη του συνεδρίου σας διαπιστώνει κανείς, ότι τα ζητήματα, που είχαν τεθεί προεκλογικά ως κριτική στη μεταρρύθμιση, δυστυχώς δικαιώθηκαν.

Ας πάρουμε αναλυτικά τα θέματα του σημερινού συνεδρίου:

Α. Θεσμικές παρεμβάσεις στο Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» για την εύρυθμη και αποτελεσματική του λειτουργία.

Είναι απαραίτητες; Ναι γιατί έχουν καταδειχθεί. Υπάρχουν τεράστιες γραφειοκρατικές εκκρεμότητες και δεν είμαστε σίγουροι ότι η κυβέρνηση έχει ενιαία άποψη. Πρέπει αμέσως να διευθετηθούν τα θέματα αυτά, τα οποία προκαλούν εμπλοκές στη διοίκηση, απομακρύνουν και απογοητεύουν τον πολίτη που δεν εξυπηρετείται, καταναλώνουν ανθρώπινους πόρους σε δευτερεύουσες υποθέσεις.

Αλλά και η ίδια η αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Διότι η κεντρική διοίκηση δεν θέλει. Έδειξε η αυτοδιοίκηση ότι θέλει; Γιατί οι αιρετοί δεν ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωση για εκλογή του συμπαραστάτη του δημότη; Πόσο σοβαρά παίρνουν οι περισσότεροι δήμοι τα τοπικά συμβούλια; Πόσοι διαβουλεύθηκαν με βάση έστω τη μικρή συμμετοχικότητα που προβλέπει ο νόμος για την κατάρτιση των τεχνικών προγραμμάτων;

Σε κάθε περίπτωση οι θεσμικές δυσλειτουργίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη ματιά στον πολίτη και όχι στο βόλεμα της διοίκησης.



Β. Οικονομικά των ΟΤΑ

Δυστυχώς περνάμε μία εξαιρετικά δύσκολη και δυσάρεστη περίοδο. Είμαστε αναγκασμένοι να ζήσουμε με λιγότερα. Αλλά με αυτά τα λιγότερα πρέπει να μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερα.

Η αυτοδιοίκηση έχει ένα κακό όνομα στην κοινωνία και στις εκτιμήσεις των αρμόδιων θεσμικών οργάνων, όπως ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Πρέπει λοιπόν να γίνει μια εκ βαθέων συζήτηση για τα οικονομικά των δήμων. Και σε αυτή τη συζήτηση πρέπει το παράδειγμα με τις μειώσεις δαπανών να το δώσει η ίδια η αυτοδιοίκηση.

Δεν μπορεί η αυτοδιοίκηση να στηρίζεται ούτε στην καλή προαίρεση του κράτους, ούτε στην πολιτική των προστίμων. Πρέπει επιτέλους να καταλήξουμε στον πάγιο τρόπο χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να ξέρουμε τι πρέπει, τι θέλουμε αλλά κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε. Και την απόφαση για τις προτεραιότητες δεν μπορεί να την παίρνει ο δήμαρχος μόνος ή μια ελεγχόμενη πλειοψηφία, αλλά οι ίδιοι οι δημότες με μια συμμετοχή διαδικασία. Όσο πιο λίγα τα χρήματα, τόσο πιο σημαντικός ο ρόλος των δημοτών για τις προτεραιότητες στις οποίες θα διατεθούν. Και τόσο περισσότερο αναγκαία η διαφάνεια. Καλή η ανάρτηση στη διαύγεια, αλλά χρειάζονται διαρκείς και απρόσκοπτες διαδικασίες ελέγχου από τα ίδια τα δημοτικά συμβούλια.



Γ. Πρωτοβουλίες της Τ.Α. για Ανάπτυξη και Απασχόληση - Πρόγραμμα Αυτοδιοίκηση Κοινωνική Συνοχή Ισόρροπη Ανάπτυξη (Α.Κ.Σ.Ι.Α.).

Στο χέρι της αυτοδιοίκησης είναι να δώσει μια διαφορετική προοπτική στην χώρα. Πρέπει να ξεπεράσουμε την αντίληψη ότι όλα αγοράζονται. Υπάρχουν κρίσιμες μορφές κοινωνικής οικονομίας, που περνά από την αυτοδιοίκηση η ενίσχυση της ίδιας της λειτουργίας της.

Σε λίγο θα επανέλθουν τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας. Γνωρίζω τις επιφυλάξεις που έχουν ακουστεί και πολλές από αυτές τις συμμερίζομαι. Όμως, υποχρέωση της αυτοδιοίκησης είναι αυτά τα χρήματα που θα διατεθούν να πιάσουν τόπο. Δεν έχουμε ούτε λεφτά, ούτε λεπτά για χάσιμο. Πρέπει να σχεδιαστούν αυτές οι παρεμβάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε να αφήσουν προστιθέμενη αξία στην κοινωνία. Από την άλλη εμείς δεν θεοποιούμε την ανάπτυξη. Η αλόγιστη ανάπτυξη, η οικονομική μεγέθυνση δηλαδή αποτελεί έναν από τους λόγους της σημερινής περιβαλλοντικής υποβάθμισης της χώρας. Το ερώτημα είναι αν η προστασία του περιβάλλοντος έρχεται σε αντίθεση με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η απάντηση μας είναι όχι. Το αντίθετο μάλιστα! Οι νέες θέσεις εργασίας χωρίς προστασία του περιβάλλοντος, δηλαδή και των ανθρώπων, απειλούν τη ζωή τους, όπως πρόσφατα έδειξε και η παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου μας Λευτέρη Ιωαννίδη, στην Κοζάνη.

Οι περιοριστικές πολιτικές από μόνες τους δεν είναι αρκετές για την προστασία του περιβάλλοντος. Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται και πρέπει να προσφέρει τις εγγυήσεις και τις ασφαλιστικές δικλείδες, όπως πέτυχε ο δημοτικός μας σύμβουλος στην Αθήνα. Φ.Δραγούμης. Πρέπει να διεκδικήσει το δημόσιο χώρο ως αγαθό και όχι περιουσιακό στοιχείο προς διάθεση, όπως δείχνει ο δημοτικός μας σύμβουλος στη Λαμία, Παναγιώτης Στασινός.



Δ. Ο κοινωνικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε περίοδο οικονομικής κρίσης

Η κοινωνική πολιτική είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της αυτοδιοίκησης γιατί αποτελεί την πλησιέστερη στον πολίτη εξουσία και οι άνθρωποι αποτελούν ατομικές περιπτώσεις σε μια μεγάλη αγκαλιά και όχι αριθμούς. Ένα μεγάλο μέρος των κοινωνικών δράσεων της αυτοδιοίκησης αποτελεί η διανομή επιδομάτων. Όμως υπάρχουν και οι άλλες δραστηριότητες, οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Σε αυτές τις ομάδες πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Πρέπει να αποδείξουμε ότι οι αναδιανεμητικές πολιτικές δεν είναι φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία. Πρέπει να δείξουμε ότι οι δημόσια προσφερόμενες υπηρεσίες δεν είναι υποχρεωτικά ακριβές υπηρεσίες και ότι ο δημόσιος τομέας δεν σημαίνει σπατάλη. Το δείχνουν με την παρέμβαση τους για τις υποδομές υγείας, οι Ενεργοί Πολίτες και ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μάτης στη Θεσσαλονίκη.

Σε αυτή τη διαδικασία στο χέρι μας είναι να αναδείξουμε τον εθελοντισμό ως κοινωνική αρετή και προσφορά.



Φίλες και φίλοι,



Ο δήμος, ως ο πλησιέστερος προς τον πολίτη θεσμός, προκειμένου να ανταποκριθεί στις δυσχερείς συνθήκες και στα προβλήματα που συσσωρεύει η πολυεπίπεδη κρίση, είναι αναγκαίο σήμερα περισσότερο από ποτέ να απαγκιστρωθεί από τα χαρακτηριστικά της κεντρικής εξουσίας και να μετασχηματιστεί σε φανερό, διαφανές και αξιόπιστο κύτταρο συμμετοχικής δημοκρατίας.

Αυτό είναι στο χέρι της αυτοδιοίκησης να το πετύχει για να κερδίσει με το σπαθί της την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.



Tags:DT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσθεσε σχόλιο