Από θεματική ομάδα για το περιβάλλον των Οικ. Πράσινων: Ανάγκη πλέον για πυροπροστασία όλο τον χρόνο

 Εξαιρετική ανησυχία έχουν προκαλέσει οι φωτιές στο όρος Κούλα της Ξάνθης, σε ένα εντυπωσιακό παρθένο τοπίο κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία, μέρος του οποίου είναι ενταγμένο στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας της φύσης Natura 2000 (κωδικός GR1120003) και πολύ κοντά σε χωριά όπως το Δημάριο. Νέα μέτωπα προέκυπταν διαρκώς την προηγούμενη βδομάδα, σε μια περιοχή χαρακτηρισμένη ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής και κατάφυτη από οξιές, έλατα, δρύς και την πολύ σπάνια και με περιορισμένη εξάπλωση στην χώρα μας πενταβέλονη πεύκη.


Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τη συγκεκριμένη περιοχή (δεν υπάρχει προηγούμενο πυρκαγιών), που μαρτυρά τη συμβολή της κλιματικής αλλαγής στις συνθήκες των οικοσυστημάτων και επιβεβαιώνει την ανάγκη αναθεώρησης στο σχεδιασμό της αντιπυρικής προστασίας της χώρας μας. Σε άλλες συνθήκες, με σύμμαχο το υψόμετρο της περιοχής, την άπνοια και τις θερμοκρασίες την νύχτα να πέφτουν πολύ κάτω από το μηδέν, οι πυρκαγιές θα μπορούσαν να τεθούν ευκολότερα ίσως σε έλεγχο. Αντιθέτως, η ανομβρία του τελευταίου μήνα σε συνδυασμό με την ποσότητα της καύσιμης ύλης και το δύσβατο της περιοχής, που εμπόδισε ακόμα και τα Καναντέρ να επιχειρήσουν, αποτέλεσαν εκρηκτικό συνδυασμό που έθρεψε και διατήρησε τις πυρκαγιές. Η σοβαρότητα της κατάστασης και η σημασία της απώλειας τέτοιων δασικών οικοσυστημάτων, που όμοιά τους δεν μπορούν εύκολα να αναγεννηθούν, επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο την πολιτική ανεπάρκεια των αρμόδιων για τη δασοπροστασία υπουργείων και την ελλειμματική αντιμετώπισή της ως εποχική «αγγαρεία». Ταυτόχρονα αναδεικνύουν και το πρόβλημα προστασίας της ακεραιότητας της εθνικής φυσικής μας κληρονομιάς, σημαντικό κομμάτι του κοινού ευρωπαϊκού φυσικού θησαυρού που κληρονομήσαμε και οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να διαχειριστούμε σωστά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε ότι η δασοπροστασία είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας και η υποβάθμισή της προκαλεί οικολογικές και οικονομικές συνέπειες σε όλο και μεγαλύτερες περιοχές της χώρας. Απευθύνουμε ξανά έκκληση για μια ριζική αναθεώρηση του συστήματος δασοπροστασίας και για την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών με κατάλληλο επιστημονικό και άλλο προσωπικό, αλλά και την ουσιαστική ένταξη των ομάδων εθελοντών.

Τέλος, αξίζει να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια των πυροσβεστών που χρειάστηκε να πεζοπορούν για ώρες μέχρι να φτάσουν στα μέτωπα της φωτιάς, καθώς και των κατοίκων του Πομακικού χωριού Δημάριο, των εθελοντών δασοπυροσβεστών (ομάδα Σαμαρειτών) και των υλοτόμων των δασικών συνεταιρισμών, που συνέβαλαν στην κατάσβεση και στη διάσωση της περιοχής από την καταστροφή.

Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσθεσε σχόλιο