Kαίγεται ένα από τα ομορφότερα τοπία της ορεινής Ξάνθης

Μέτωπο από την πλευρά του Δημάριου
Επί μια βδομάδα έρπουσα πυρκαγιά καίει την ομορφότερη περιοχή της ορεινής Ξάνθης η οποία είναι και χαρακτηρισμένη ως καταφύγιο άγριας ζωής. Καίγονται κυρίως  οι υπόροφοι  σε οξιές , έλατα, δρύς καθώς και ολόκληρα άτομα πενταβέλονης πεύκης σε μια περιοχή με πολύ εντυπωσιακό παρθένο τοπίο κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία.

Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, (δεν υπάρχει προηγούμενο πυρκαγιών), και παρόλο που η περιοχή βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο με τις θερμοκρασίες την νύχτα να πέφτουν πολύ κάτω από το μηδέν, και με την άπνοια σύμμαχο στην κατάσβεση , η φωτιά εξακολουθεί να καίει το βουνό εδώ και μια βδομάδα.

Καθώς δεν υπάρχουν δρόμοι, και οι τοπογραφικές συνθήκες δεν ευνοούν την κατάσβεση από αέρα, η μόνη επέμβαση είναι με πεζοπόρες δυνάμεις που μάλλον δεν επαρκούν. Το Σάββατο το ανατολικό μέτωπο άρχισε να κατευθύνεται στο δάσος του Δημάριου όπου οι κάτοικοι του χωριού καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν το φυσικό τους πλούτο.

Αν και προς το παρόν δεν απειλούνται οικισμοί, είμαστε προβληματισμένοι για τον κίνδυνο σοβαρών περιστατικών τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο ορεινός όγκος της Ξάνθης είναι διάσπαρτος από κατοικήσιμους μικρούς και μεγάλους οικισμούς, όπου επικρατούν ισχυροί άνεμοι ακόμη και την καλοκαιρινή ξηρή περίοδο.
Λιάρος Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσθεσε σχόλιο