Προτάσεις του Περιφερειακού Συμβούλου της «Οικολογίας –Αλληλεγγύης» κ. Θανάση Μακρή, στα πλαίσια της επικείμενης συζήτησης (14/11) για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η ενεργοποίηση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία αναχωμάτων στη συνεχιζόμενη βύθιση της τοπικής οικονομίας και τη διάλυση του κρατικού μηχανισμού

Ζούμε τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση μεταπολεμικά και τη βίαια μετάπτωση της ευημερίας, καθώς όχι μόνο μειώνεται το εισόδημα της πλειοψηφίας των νοικοκυριών αλλά πολλά νοικοκυριά χάνουν την ίδια την πηγή του εισοδήματός τους καθώς είτε κλείνουν καταχρεωμένες οι επιχειρήσεις τους είτε ως εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους. Επίσημα η ανεργία στην περιφέρειά μας έχει φτάσει το 20% και οι επόμενοι χειμερινοί μήνες προβλέπονται ακόμα χειρότεροι.

Δύο λόγια για την κρίση, αν και στόχος δεν είναι να την αναλύσουμε αλλά να θωρακίσουμε την Περιφέρειά μας και τους κατοίκους της από αυτήν στο βαθμό που μπορούμε.

1. Η κρίση πολύπλευρη περιβαλλοντική, κοινωνική, οικονομική, ηθική είναι αποτέλεσμα ενός μοντέλου ληστρικής εκμετάλλευσης, των ανθρώπων, των πόρων και της φύσης που παρέσυρε τις κοινωνίες σε νοοτροπία υπερκατανάλωσης και θεοποίησης του χρήματος.

2. Η οικονομική κρίση ξέσπασε όταν το ίδιο το κεφαλαιοκρατικό σύστημα που τρέφετε από τα κρατικά ελλείμματα και την υπερχρέωση των κρατών προσπαθώντας να επιβάλει δημοσιονομική πειθαρχεία προκάλεσε ασφυξία στις κοινωνίες-οικονομίες που έμαθαν στον υπερδανεισμό. Υπάρχουν πολλά κακώς κείμενα στην Ελλάδα τα οποία τη μετέτρεψαν στον αδύναμο πρώτο κρίκο στην φάση αυτή. Δυστυχώς η υπερχρέωση μας εξαρτά από το διεθνή δανεισμό. Το αρνητικό μας ισοζύγιο πληρωμών είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα ακόμα και αν δεν φτάναμε στην κρίση δανεισμού.

 Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι:

• Να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές με ντόπια προϊόντα. Κάθε μονάδα υποκατάστασης του ισοζυγίου δίνει περίπου δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) θέσεις εργασίας, τις οποίες συντηρεί η ίδια η οικονομία ενισχύοντας την οικονομική μας βιωσιμότητα. Θέσεις εργασίας εξαιρετικά πολύτιμες στην αναθέρμανση της οικονομίας και στη δημιουργία του αναγκαίου θετικού κλίματος.

• Να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά και την ανομία.

• Να γίνει ουσιαστικά η φορολογία, αναδιανεμητική υπέρ των χαμηλότερών εισοδημάτων και να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή ώστε να ενισχυθούν τα δημόσια και συλλογικά αγαθά ειδικά την περίοδο της κρίσης που μειώνεται τα εισοδήματα. Η φορολογία πρέπει να συνδεθεί με την περιουσία που είναι τα τεκμήρια των εισοδημάτων. Η έμμεση φορολογία να εξυπηρετεί πολιτικές βιωσιμότητας, προσανατολισμού της κατανάλωσης και της παραγωγής, και να μην εξυπηρετεί φοροεισπρακτικές λογικές.

• Να αυξηθεί η παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και να πετύχει τα αναγκαία πρωτογενή πλεονάσματα.

Τι μπορούμε να κάνουμε :

1. Τοπικοποίηση:

o Τοπική διασύνδεση των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών ώστε μέσα από την τοπικότητα να πετύχουμε την υποκατάσταση ξεκινώντας από τη γνωριμία με όλα τα τοπικά προϊόντα και την πρόσβαση των κατοίκων της Περιφέρειάς μας σε αυτά.

o Τα τοπικά προϊόντα να γίνουν κομμάτι του τουριστικού προϊόντος και να αποτελούν σημαντικό μέρος των προσφερόμενων γευμάτων και υπηρεσιών εστίασης και φιλοξενίας μέσα από σχεδιασμό, συνεργασίες, δίκτυα, κίνητρα διασύνδεσης και προβολής.

o Να είναι ενισχυμένη η προτίμηση των τοπικών προϊόντων στις δημόσιες προμήθειες και να υπάρχουν αποδεκτές νομικές δικλείδες.

o Να διασφαλίσουμε, με κατάλληλες κινήσεις, την προνομιακή παρουσία των τοπικών προϊόντων σε λαϊκές αγορές, αλυσίδες λιανικής πώλησης και τοπική αγορά.

o Υποστήριξη σε τεχνογνωσία, εκπαίδευση και συμβουλευτικό επίπεδο σε όλους τους τομείς βιώσιμης οικονομίας ώστε να υποκαταστήσουμε εισαγωγές.

2. Ενεργειακή αυτάρκεια :

o Να θωρακίσουμε θερμικά τα κτήριά μας ξεκινώντας από τα δημόσια κτήρια, τα οποία έχουν άμεση χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. Η θωράκιση αυτή θα δώσει άμεσα θέσεις εργασίες στον κλάδο της κατασκευής αλλά και θα μειώσει την κατανάλωση / κόστος ενέργειας και τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων με αποτέλεσμα να ελαφρύνει το ισοζύγιο μας και οι δημόσιες δαπάνες.

o Να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της βιοκλιματικής τόσο στις νέες κατασκευές όσο και στις υπάρχουσες, στο βαθμό που είναι κάθε φορά δυνατό. Αποτελεί μία φθηνή τεχνολογία με το μέγιστο της προστιθέμενης αξίας στην τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα την αποπεράτωση του Δημαρχείου Δοξάτου που χρηματοδοτεί η περιφέρεια.

o Η αξιοποίηση της βιομάζας με αειφορική διαχείριση του εξαιρετικού πλούσιου δασικού μας συστήματος, των γεωργικών υπολειμμάτων και τα αστικά κλαδέματα μπορεί να δώσει σημαντικά εισοδήματα στις τοπικές κοινωνίες μειώνοντας σημαντικά το κόστος της θέρμανσης, υποκαθιστώντας τις εισαγωγές. Είναι σημαντικό ότι υποκαθιστά ένα εισόδημα που πήγαινε σε πολυεθνικές και μονοπώλια και το διασπείρει στην τοπική κοινωνία. Επιπλέον, η τεχνολογία παραγωγής συσσωματωμάτων βιομάζας (πελετ), όσο και καυστήρων και σομπών είναι εύκολα ενσωματώσιμη τοπικά με μεγάλη τοπική προστιθέμενη αξία.

1. Πιο συγκεκριμένα άμεσα σχεδιασμό και υποστήριξη για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής πέλετ και μπρικέτας σε κάθε νομό της Περιφέρειας. Θα πρέπει να πετύχουμε άμεση αντικατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης με τη βιομάζα (είτε πρόκειται για οικιακή είτε για βιομηχανική χρήση). Θέλουμε επιτάχυνση της βιομηχανικής χρήσης, είναι ακόμα απελπιστικά χαμηλό το ποσοστό της βιομάζας σε επαγγελματικές- βιομηχανικές χρήσεις

• Παραδείγματα βιομηχανικής/βιοτεχνικής χρήσης. Ένας μικρός επαρχιακός φούρνος ξοδεύει τόσα πολλά σε πετρέλαιο όσο και ένα αγροτικό εισόδημα (15 - 25.000€/έτος). Γιατί ο αγρότης να μην παράγει το καύσιμο για τον φούρνο ?

• Το κολυμβητήριο της Ξάνθης εδώ και περίπου ένα χρόνο (10 μήνες) είναι κλειστό επειδή δεν αντέχει τα έξοδα θέρμανσης,- αν ήταν κάποιος φερέγγυος ιδιώτης τότε οι εταιρείες που θα του προμήθευαν βιομάζα θα του έκαναν δώρο τους καυστήρες και θα λειτουργούσε και με τα μισά έξοδα. Η απόσβεση του εξοπλισμού σε μεγάλες καταναλώσεις είναι πολύ γρήγορη.

2. Θεωρούμε απαράδεκτο οι αγρότες μας να θερμαίνονται με πετρέλαιο αφού θα μπορούσαν οι ίδιοι να παράγουν το καύσιμο τους αποκτώντας έτσι και μια μορφή ενεργειακής επάρκειας. Ενεργειακά φυτά όπως η αγριαγκινάρα και υπολείμματα αγροτικής παραγωγής μπορούν να αξιοποιούνται προς την κατεύθυνση αυτή. Μία εγκατάσταση παραγωγής πέλετ ξεκινά από τις 2.500€ με παραγωγή 400-600 κιλά/ώρα και θα μπορούσε να υπάρχει μία σε κάθε χωριό ή ομάδα χωριών ή σε κάθε Δήμο. Καλό θα ήταν να σχεδιαστεί η παραγωγή τέτοιων μονάδων τοπικά καθώς η τεχνολογία είναι σχετικά απλή.

o Η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών με κοινοπρακτικά επιχειρηματικά σχέδια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των παραγωγικών φορέων και συνεταιρισμών λαϊκής βάσης. Να αξιοποιήσουμε το ΕΣΠΑ και να κάνουμε για παράδειγμα πραγματικά ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιώσιμής ανάπτυξης όχι μόνο στην οροσειρά της Ροδόπης -που έχει ειδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ- αλλά και για ολόκληρη την Περιφέρεια.

3. Διατροφική αυτάρκεια.

o Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναπροσανατολιστεί ο αγροτικός τομέας από την εύκολη γεωργία στα διατροφικά προϊόντα και τα ποιοτικά προϊόντα με έμφαση στην βιολογική γεωργία για υγιείς αγρότες, ασφαλή τρόφιμα και ικανοποιητικό εισόδημα. Ένα μεγάλο πρόβλημα για την απώλεια αγορών στο εξωτερικό είναι οι υπερβολικές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων που ανιχνεύονται.

o Να δοθούν για χρήση εκτάσεις που με πρακτική εκπαίδευση και συμβουλευτική να μπορούν να καλλιεργηθούν με βιολογικό τρόπο από ανέργους και ακτήμονες. Οι απώλειες θέσεων εργασίας σε οικοδομή, κατασκευές και εργοστάσια στρέφουν πολλούς (αναγκαστικά) να επιτρέψουν στα χωριά τους και να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή, η οποία μέχρι τώρα ήταν σε δεύτερη μοίρα. Για να υπάρξουν βιώσιμες γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις απαιτούνται μέτρα στήριξης και υποδομές.

o Να δημιουργηθούν τοπικά σύμφωνα ποιότητας (όπως στη Ροδόπη) που να παρέχουν πιστοποίηση τοπικότητας και ποιότητας για να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο τοπικό προϊόν και υπηρεσίες.

4. Άμεση ώθηση του Εναλλακτικού Τουρισμού με αιχμή τον οικοτουρισμό και τον αγροτουρισμού:

o Ο εκπαιδευτικός, ο σχολικός, ο ποδηλατικός, ο ιαματικός, ο καλλιτεχνικός, ο πολιτιστικός, ο αρχαιολογικός, ο γαστρονομικός, ο φυσιολατρικός, ο εκκλησιαστικός, ο αθλητικός, ο ορειβατικός και λοιπές μορφές εναλλακτικού και ήπιου τουρισμού όχι μόνο αφορούν όλη την Περιφέρεια δίνοντας εισοδήματα σε περισσότερα επαγγέλματα και μεγαλύτερη διασπορά, αλλά κυρίως απλώνονται σε όλη διάρκεια του χρόνου και δεν προϋποθέτουν υποδομές υποδοχής μεγάλου όγκου ανθρώπων.

o Δημιουργία άμεσα συγκοινωνιακής χάρτας της περιφέρειας, δημιουργία των αντίστοιχων διαδρομών και εντοπισμό των κατά κατηγορία «αξιοθέατων» και γεγονότων, και αποτελεσματική προβολή αυτών. Και ακριβώς εδώ φαίνεται ότι η προβολή του εναλλακτικού δεν ενισχύετε με το μισό επί τους εκατό (0,5 %) του προϋπολογισμού προβολής της Περιφέρειας, ούτε ότι καλύπτετε από τις δράσεις των φορέων διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών που είναι και στενότερες θεματικά και χωρικά και αφορούν ένα μόνο μέρος του οικοτουρισμού.

o Δημιουργία φεστιβαλικών θεσμών χαμηλού κόστους εκ περιτροπής προβολής τόπων και αγαθών «αξιοθέατων»

o Ενθάρρυνση και στήριξη κοινοπραξιών και τοπικών συνεργειών, και την ανάληψη αντίστοιχων επαγγελματικών πρωτοβουλιών από ανέργους και απειλούμενους από την ανεργία.

o Αξιοποίηση του θερινού τουρισμού για εμβάθυνση σχέσεων των επισκεπτών με τον τόπο, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και τον εναλλακτικό τουρισμό στην περιοχή. Πιστοποίηση τουριστικών υπηρεσιών και προστασία των επισκεπτών ώστε να αποτελεί επένδυση η ικανοποίηση των επισκεπτών από την ποιότητα και το κόστος των υπηρεσιών.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα που μπορούν να αποφέρουν άμεσα βιώσιμες θέσεις απασχόλησης και να στηρίξουν την τοπική οικονομία.

Καλούμαστε να συζητήσουμε, να σχεδιάσουμε και να θέσουμε άμεσα σε εφαρμογή κάθε πρωτοβουλία και δράση που μπορεί να αναχαιτίσει την καθοδική πορεία της τοπικής οικονομίας. Χρειάζεται να δούμε τις τοπικές δυνατότητες για να απαντήσουμε στις ανάγκες μας. Να αναζητήσουμε μια τοπική κοινωνική και οικονομική διέξοδο από την κρίση, βάζοντας τα θεμέλια για μία βιώσιμη ευημερία. Η βιωσιμότητα δεν μπορεί παρά να είναι ταυτόχρονα περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική, δημοκρατική και δίκαια. Αλλάζοντας νοοτροπία και συμπεριφορές, αλλάζοντας πολιτικές, αλλάζοντας κοινωνικά πρότυπα.

Ένα ξεχωριστό εργαλείο που μπορεί να έχει αποφασιστικό ρόλο τόσο για την αναδιάταξης της τοπικής οικονομίας όσο και της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι η εφαρμογή τοπικού ανταλλακτικού μέσου που μπορεί προσωρινά να παίξει σημαντικό ρόλο αναζωογόνησης της τοπικής οικονομίας και ευημερίας. Η εφαρμογή μπορεί να γίνει τόσο από μικρές τοπικές ομάδες, ολόκληρες κοινότητες, δήμους, περιφέρειες αλλά ακόμα και σε κρατικό επίπεδο πχ με χρήση των ομολόγων ελληνικού δημοσίου. Δεν προτείνουμε την επιστροφή στην δραχμή αλλά την προσωρινή παράλληλη χρήση που μπορεί να δημιουργήσει εισοδήματα, ευημερία, και να ενισχύσει προνομιακά τα τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες και να ομαλοποιήσει την αναγκαία προσαρμογή με ηπιότερο τρόπο.

Κοινωνική Αλληλεγγύη :Πέρα από την προσπάθεια για ενδυνάμωση και προσανατολισμό της τοπικής οικονομίας σε βιώσιμη διέξοδο πρέπει να δημιουργήσουμε δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης σε συνεργασία και συντονισμό με τους Δήμους της Περιφέρειας το οποίο δε θα επιτρέψει ούτε ένας πολίτης να μείνει χωρίς τροφή, στέγη και θέρμανση και οι συμπολίτες μας να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια τους

Είναι υποχρέωσή μας να αποκτήσουν οι πολίτες εμπιστοσύνη στην αυτοδιοίκηση ως θεσμός που ενισχύει τη μεταξύ τους αλληλοβοήθεια και την αυτοοργάνωση, που προνοεί γι’ αυτούς και έχει την ετοιμότητα να φροντίζει στα δύσκολα. Είναι υποχρέωσή μας να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες και με κοινωνική συνοχή να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της χρεοκοπίας, διαλύοντας έτσι την κουλτούρα του προσωπικού βολέματος και πλουτισμού που μας έφτασε εδώ.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Με δική μας παρακίνηση και συντονισμό να οργανώσουν οι Δήμοι της ΠΑΜ-Θ δράσεις. Στις περιπτώσεις όπου (για διάφορους λόγους) οι Δήμοι δεν αναλάβουν την πρωτοβουλία καλούνται να αναλάβουν οι επί μέρους Περιφερειακές Ενότητες.

Περιαστική καλλιέργεια:  Να δοθούν για χρήση σε ανέργους και ανθρώπους χωρίς ή με χαμηλά, εισοδήματα δημοτική ή δημόσια γη με συμβολική μίσθωση προκειμένου να την καλλιεργήσουν με βιολογικό τρόπο. Βοήθεια στους καλλιεργητές μπορούν να δώσουν γεωπόνοι από υπηρεσίες (π.χ του Δήμου, της Περιφέρειας) με γνώσεις βιολογικής γεωργίας αλλά και βιολογικοί καλλιεργητές. Στόχος είναι η κάλυψη των ενδιαφερόμενων σε κηπευτικά και όχι η εμπορία τους. Η περιαστική καλλιέργεια αποτελεί ταυτόχρονα μια προετοιμασία για ενδεχόμενη επαγγελματική ενασχόληση των ενδιαφερομένων -όπου και εκεί μπορούμε να διευκολύνουμε και να βοηθήσουμε. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική για την ψυχική υγεία αλλά και την κοινωνική συνοχή όταν γίνεται με συνεργατικούς θεσμούς.

Δίκτυο /Αγορά ανταλλαγής χρόνου. Να οργανώσουμε δίκτυο διαθεσιμότητας ή αλλιώς τράπεζα χρόνου για ανέργους ή όσους επιθυμούν να συμμετέχουν προσφέροντας υπηρεσίες με ανταλλαγή με βάση το χρόνου απασχόλησης.

Δίκτυο ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών και με χρήση εναλλακτικής τοπικής λογιστικής μονάδας ανταλλαγής.

Χαριστικό παζάρι, χώρος διάθεσης, επισκευής και αναγγελίας προσφοράς.

• Στήριξη της επιδιόρθωσης επίπλων, συσκευών, ρούχων είτε για ιδιόχρηση, είτε για χάρισμα.

• Υπηρεσίες και δίκτυα διευκόλυνσης της χρήσης ποδηλάτου, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), συνεργατική χρήση ΙΧ.

• Να ξαναδούμε συνεταιριστικές προμηθευτικές λύσεις. Με στόχο τοπικό-φτηνό- ποιοτικό και το μέγιστο της προστιθέμενης αξίας να μένει στην τοπική κοινωνία με την μεγαλύτερη δυνατή διασπορά.

• Αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στην ανακύκλωση (σύστημα μπλε κάδων). Με αυτό τον τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας (προσλήψεις από τον ιδιώτη εργολάβο) καθώς θα λειτουργούν τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) σε παραπάνω βάρδιες. Να αναζητηθούν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της Περιφέρειας τοπικά επιχειρηματικά σχέδια αξιοποίησης ανακυκλούμενων υλικών.

Αυτά και άλλα είναι εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στην κοινωνικά αλληλέγγυα οικονομία και να διευκολύνουν στην περίοδο κρίσης που περνάμε

Επιπλέον για την Κοινωνική αλληλεγγύη θα πρέπει άμεσα

 Σε συνεργασία με τις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, τα επιμελητήρια και τις επιχειρήσεις να εξασφαλίσουμε τρόφιμα και να οργανώσουμε συσσίτια και διατροφική κάλυψη όλων των πολιτών που θα την χρειαστούν αξιοποιώντας το προσωπικό αλλά και τον εθελοντισμό τόσο συλλογικοτήτων όσο και πολιτών. Να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία των κοινωνικών παντοπωλείων και των συσσιτίων.

 Αντίστοιχα πρέπει να δούμε πως μπορούμε να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που χάνουν τις πηγές εισοδήματος τόσο στο ζήτημα της στέγης όσο και της θέρμανσης, όχι με νοοτροπία πελατειακών σχέσεων όπως σχεδιάστηκαν τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, αλλά με πνεύμα αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής.

Να αναζητήσουμε διευκόλυνση από τους σπιτονοικοκύρηδές τους, στην ανάγκη εκεί που διαπιστώνεται αντικοινωνική στάση, να πιεστούν με φορολογικούς ελέγχους και άλλα μέσα. Να ενταχθούν κατά προτεραιότητα σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα θερμικής θωράκισης και εξοικονόμησης ενέργειας, να διευκολυνθούν στην υιοθέτηση πιο φθηνών τρόπων θέρμανσης, να βοηθηθούν στην εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος.

 Να αναζητήσουμε τρόπους που θα δώσουμε συλλογικές απαντήσεις στις ανάγκες του κόσμου. Θα πρέπει να βελτιωθούν τα ΜΜΜ και να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες των πολιτών.

 Είναι σημαντικό να καταγράφονται οι συγκεκριμένες ανάγκες και να παρακολουθούνται. Όσο πιο συγκεκριμένα καταγράφεται τόσο πιο εύκολα μπορεί να αναζητηθεί λύση.



Δεν είναι εύκολο, ούτε υπάρχουν μαγικές συνταγές Η συνεργασία και η κοινή αφοσίωση μπορούνε να εξοπλίσουν την προσπάθεια που σε κάθε περίπτωση θα είναι σημαντική συμβολή για τη διέξοδο από την πολύπλευρη χρεοκοπία που βρισκόμαστε και την ακόμα πιο δραματική κατάσταση στην οποία οδηγούμαστε.

Καταλήγω ότι πρόσφατα στο Greenwave Festival στην Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκαν 35 συλλογικότητες της Βορείου Ελλάδας που εφαρμόζουν αυτά τα εγχειρήματα και υπάρχει η εμπειρία τους πέρα από την διεθνή εμπειρία. Υπάρχουν Δήμοι και συλλογικότητες στην Περιφέρειά μας που επιχειρούν να εφαρμόσουν κάποια από τα παραπάνω. Νομίζω ότι ο συντονισμός, η ανταλλαγή των καλών πρακτικών αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μπορεί να συμβάλει στην εξάπλωση τους και την επιτυχία τους στην αναχαίτιση των συνεπειών της κρίσης και κυρίως της αλλαγής του πολιτιστικού προτύπου ιδιώτευσης και προσωπικού βολέματος που μας έφερες ως εδώ.

Δύο λόγια για τη διάλυση του δημοσίου τομέα. Είναι αναντίρρητο ότι ο δημόσιος τομέας είναι σπάταλος και αναποτελεσματικός. Για να βγούμε από την κρίση χρειάζεται όλη η κοινωνία να συμμετέχει με αυξημένη παραγωγικότητα και κοινωνική ευθύνη, καθώς κανείς δεν περισσεύει. Εμείς προτείνουμε εκεί που κρίνεται ότι πρέπει να μειωθεί ο δημόσιο τομέας λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Τα κριτήρια της εφεδρείας είναι τυφλά και όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας του δημοσίου, αλλά θα διαλύσει τις υπηρεσίες καθώς δεν επικεντρώνεται, σε αυτούς που έχουν αντικοινωνική συμπεριφορά, μειωμένη παραγωγικότητα, στους αναξιοποίητους και τους «περισσευούμενους» αλλά έχει άλλα «κοινωνικά» κριτήρια. Χρειάζεται εξειδικευμένη αξιολόγηση, σχεδιασμός και επιμέλεια κατά υπηρεσία και τοπικά για την ουσιαστική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα που θα βασιστεί στην εμπιστοσύνη και στη δικαιοσύνη για την ουσιαστική εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, των πολιτών και των δημοσίων αγαθών. Αυτή η εμπιστοσύνη δυστυχώς δεν υπάρχει στο σημερινό φθαρμένο πελατειακό πολιτικό σύστημα και είναι και δική μας υπόθεση να την οικοδομήσουμε.

Να καταγραφούν οι δημόσιες εκτάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς σήμερα το κράτος δε γνωρίζει την ακίνητη ιδιοκτησία του και μοιάζει να μην ενδιαφέρεται γι’ αυτήν, εντωμεταξύ οι καταπατητές πλουτίζουν σε βάρος του συνόλου. Να ορισθεί ως στόχος των σχετικών υπηρεσιών η επίτευξη του παραπάνω σκοπού και να αξιολογείται ο δημόσιος φορέας με βάση την αποτελεσματικότητα του στον στόχο. [δασικές υπηρεσίες, κτηματικές υπηρεσίες, Δήμοι, Περιφέρεια] Άλλωστε ποιος νοιάζεται για τις παραγωγικές δυνατότητες ενός φορέα, είναι πιο εύκολο να κρυφτείς πίσω από την δικαιολογία «δεν έχουμε προσωπικό» από το να δημιουργείς και να εξελίσσεσαι ως υπηρεσία.

Θανάσης Μακρής - Οικολογία Αλληλεγγύη

Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσθεσε σχόλιο