Επίσκεψη στις Βρυξέλλες του Π.Συβούλου της Οικολογίας Αλληλεγγύης Θανάση Μακρή

Καλεσμένοι του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου, οι εκλεγμένοι με τη στήριξη των Οικολόγων Πράσινων στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, θα βρεθούν αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες για μια ολοκληρωμένη ενημέρωση και την απόκτηση εμπειριών γύρω από την ανάπτυξη πράσινων τοπικών πολιτικών.
Συγκεκριμένα, οι καλεσμένοι θα παρακολουθήσουν σεμινάριο με θέμα τις επιτυχημένες  πρωτοβουλίες των Πράσινων στην τοπική αυτοδιοίκηση και θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν με τον Benoît Lechat για τις δραστηρ ιότητες του Κέντρου σχεδιασμού κι έρευνας πολιτικής οικολογίας Etopia αλλά και για την πετυχημένη πορεία του Βελγικού Πράσινου κόμματος Ecolo.
Ο Didier Coeurnelle, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος EGP, με αξιόλογη θητεία στην αυτοδιοίκηση, θα παρουσιάσει το θέμα «Οι Πράσινοι στις τοπικές εκλογές το 2012» και ο Γιάννης Παπαγεωργιάδης, στέλεχος των Πράσινων στις Βρυξέλλες, θα αναφερθεί στην εμπειρία των Βέλγων Πράσινων Ecolo στη διαμόρφωση πράσινων τοπικών πολιτικών.
Σε ενημερωτική συνάντηση με τα μέλη της αποστολής τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ιδρύματος Leonore Gewessler, Claude Weinber (Green European Foundation, GEF) θα αναπτύξουν ποιος είναι ο ρόλος ενός πολιτικού Ινστιτούτου, περιγράφοντας τη δομή και τις λειτουργίες του GEF και ο Eric Luyckx θα παρουσιάσει το παράδειγμα του ινστιτούτου Etopia και την παρέμβασή του σε τοπικό επίπεδο. Η εμπειρία αυτή θα είναι χρήσιμη για το υπό συγκρότηση ελληνικό Πράσινο Ινστιτούτο.
Οι αυτοδιοικητικοί θα παρακολουθήσουν και την προβολή του ντοκιμαντέρ “Hommage to Catalonia ΙΙ” και θα συζητήσουν με τη δημιουργό, Joanna Connil.
Την Τετάρτη οι πράσινοι εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί θα παρακολουθήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο τη δημόσια διαβούλευση “Καλές Πρακτικές Πράσινης Αυτοδιοίκησης” στην οποία θα μιλήσουν ευρωβουλευτές των Πράσινων. Συγκεκριμένα, η Eva Lichtenberger (Αυστρία) θα αναφερθεί στις βιώσιμες μετακινήσεις, ο Philipp Lamberts (Βέλγιο) στην πράσινη οικονομία, ο Raul Romeva (Ισπανία) στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος (Ελλάδα) στα πράσινα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Επιπλέον, ειδικοί των ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα αναφερθούν σε θεματικές όπως η διαχείριση απορριμμάτων, ενέργεια και μεταφορές, στο Σύμφωνο των Δημάρχων (αντιμετώπιση και προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές), βιώσιμες πόλεις, βιώσιμη νησιωτική ανάπτυξη, περιφερειακές πολιτικές συνοχής και EUROCITIES (έξυπνες, βιώσιμες και συμμετοχικές πόλεις, συνδρομή στην 5η Αναφορά για την πολιτική Συνοχής).
Η ελληνική αποστολή των Πράσινων εκλεγμένων στην Αυτοδιοίκηση θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαρτίου την πανευρωπαϊκή πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Λέστερ Μπράουν, με τίτλο «World on the edge» (Ο κόσμος στα όρια) από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλο, παρουσία του συγγραφέα. Ο αμερικάνος Λέστερ Μπράουν έχει χαρακτηριστεί ως «γκουρού του περιβαλλοντικού κινήματος» (Telegraph της Καλκούτας) κι “ένας από τους πιο σημαντικούς στοχαστές του κόσμου” (Washington Pos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσθεσε σχόλιο