Οι θέσεις της "Οικολογίας Αλληλεγγύης" για την λειτουργία των θεματικών επιτροπών στην Περιφέρεια

                                                     
«Η Οικολογία Αλληλεγγύη πιστεύει ότι η βιωσιμότητα θα πρέπει να διατρέχει κάθε σχεδιασμό τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία, ιδιαίτερα την εποχή της κλιματικής αλλαγής και της εντονότατης οικονομικής κρίσης». Αυτά προτείνει, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της αιρετής περιφέρειας και των προτεραιοτήτων του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού «Οικολογία Αλληλεγγύη» Θανάσης Μακρής. Για τις δύο περιφερειακές επιτροπές η «Οικολογία Αλληλεγγύη» προτείνει να αποτελούνται από 15 περιφερικούς συμβούλους η κάθε μία. Να αξιοποιήσει τις απόψεις που διατρέχουν την κοινωνία και αναδείχτηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Οπωσδήποτε να μετέχει ένας από κάθε παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Η πρώτη θεματική επιτροπή που προτείνει η Οικολογία Αλληλεγγύη να είναι η: Επιτροπή βιώσιμης τοπικής οικονομίας
Επιτροπή για την βιωσιμότητα όλων των πτυχών της τοπικής οικονομίας (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή) και την τοπικής διασύνδεσης της, διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων, την βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων, την βιώσιμη ενεργειακή αυτάρκεια, την βιώσιμη πολιτική μεταφορών, την προαγωγή της απασχόληση και της έρευνας.
Κανένα κομμάτι της οικονομίας δεν μπορεί να σχεδιαστεί χωρίς να είναι μέρος ενός συνεκτικού σχεδίου που έχει σαν στόχο την ουσιαστική ευημερία της κοινωνίας και των πολιτών σήμερα, αλλά και που δεν θα υπονομεύει την ευημερία των μελλοντικών γενεών. Η πρώτη επιτροπή να σκιαγραφεί αυτό το πλαίσιο και τους όρους πάνω στους οποίους με «ασφάλεια» θα μπορούμε να εκπονούμε τομεακές πολιτικές που η μία δεν θα αντιστρατεύεται την άλλη.

Η δεύτερη επιτροπή που προτείνεται από την Οικολογία Αλληλεγγύη είναι η κοινωνικών υποθέσεων και ειδικότερα:
 Επιτροπή για την παιδεία, τον πολιτισμό, την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια, την συμμετοχή των πολιτών, την διαφάνεια τα δικαιώματα και την νεολαία.
Η κοινωνική αλληλεγγύη και η παιδεία είναι η αποτελεσματικότερη επένδυση και παραγωγική δομή. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια από της σημαντικότερες κοινωνικές παροχές. Η αντιμετώπιση της ανομίας και της διαφθοράς είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή οποιασδήποτε πολιτικής σε οποιονδήποτε τομέα. Η κρίση εμπιστοσύνης και αρχών που συνταράζει το πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να γίνει κρίση της δημοκρατίας. Η συμμετοχή των πολιτών αποτελεί όχι μόνο αποφασιστικό εργαλείο για να βγούμε από την κρίση αλλά αναγκαίο όρο της ευημερίας μας. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης καλούμαστε να σχεδιάσουμε κοινωνικές εναλλακτικές πολιτικές που θα απαντάνε στις αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες μακριά από την λογική των περικοπών και της ιδιωτικοποίησης.

Η περιφερειακή διοίκηση δείχνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα κύρια πολιτικά εργαλεία που θεσμοθετούμε καθώς μόνο τον τίτλο τον δύο επιτροπών προτείνει.

Η Οικολογία Αλληλεγγύη ενημέρωσε την περιφερειακή διοίκηση για την διαφορετική της προσέγγιση. Αλλά καθώς δεν προσχώρησε στην θεώρηση των οικολόγων αυτοί πρότειναν η πρώτη επιτροπή να διευρυνθεί θεματικά σε Πρωτογενούς οικονομίας, φυσικών πόρων και προστασίας του περιβάλλοντος. Πράγμα που αποδέχτηκε ο κύριος Γιαννακίδης. Ενώ δεν έκανε δεκτή την πρόταση η δεύτερη επιτροπή να ονομαστεί Βιώσιμου Τουρισμού, πολιτισμού και οικολογικού σχεδιασμού. Οι Οικολόγοι τόνισαν ότι θεωρούν απολύτως αναγκαίο να μπει ο όρος της βιωσιμότητας και στις δύο επιτροπές ώστε να δώσει την κατεύθυνση που οι επιτροπές θα κινηθούν. Τέλος ο Θανάσης Μακρής δήλωσε την πρόθεση του να είναι υποψήφιος και στις δύο επιτροπές.
(25-1-2011 από την ιστοσελίδα http://www.gnomionline.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσθεσε σχόλιο