Ένα βήμα πριν την ανατροπή ενός νοσηρού κατεστημένου στο Δήμο Ξάνθης.

Φίλες και φίλοι, βρισκόμαστε λίγο πριν την μεγάλη ευκαιρία που έχει η Ξάνθη για την μεγάλη ανατροπή στην καθημερινή μας ζωή, τις δημοτικές εκλογές του 2014.
Δεν είναι μια εκλογική διαδικασία σαν αυτές που ζήσαμε για δεκαετίες. Είμαστε ένα βήμα πριν την ανατροπή ενός νοσηρού κατεστημένου και μιας κακής διαχείρισης πολλών δεκαετιών που στέρησαν από την Ξάνθη την προοπτική εξέλιξής της σ ένα σύγχρονο και δημοκρατικό Δήμο.

Δυστυχώς η Ξάνθη ποτέ δεν ευτύχισε να έχει ένα Δήμο κοινωνικο-κεντρικό, Δήμο που να είναι πάντα και άμεσα στα προβλήματα των δημοτών, σ ένα Δήμο που να κάνει την ζωή των δημοτών εύκολη, με κανόνες ισοτιμίας και ισονομίας, που ο δημότης να είναι περήφανος για τον τόπο του και να μη θυμώνει από τα λάθη, την αδιαφορία, τις παραλείψεις και τις διακρίσεις σε «δικούς μας» και «μη δικούς μας», με κάποιους δημότες να είναι «καλύτεροι» από τους άλλους!!!
Φίλες, φίλοι είμαστε μπροστά στην πρόκληση να αποδείξουμε το “όλοι μαζί μπορούμε”. Την πόλη αυτή οφείλουμε πλέον να την οικοδομήσουμε, επάνω σε άλλες αρχές, βασιζόμενοι στην συνοχή των δημοτών, στην συλλογική προσπάθεια και στην συμμετοχικότητα, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Η Ξάνθη έχει ανάγκη από Δημοτική αρχή στην οποία οι Δημότες θα είναι στο προσκήνιο, ενεργοί πολίτες, που θα συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων για την πορεία αυτού του τόπου. Θέλουμε ένα Δήμο με άμεση παρέμβαση στα καθημερινά συμβαίνοντα αλλά που να εξασφαλίζει και την προοπτική αυτού του τόπου και όχι ένα Δήμο του παρελθόντος, των διακρίσεων, της μιζέριας, της συγκάλυψης, της ανομίας.
Οφείλουμε να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να επαναθεμελιώσουμε ένα Δήμο στη βάση της Δημοκρατίας, της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών, με τις αρχές της οικολογίας, του πολιτισμού, του σεβασμού προς την πόλη μας και των πολιτών μεταξύ μας. Οφείλουμε να αρχίσουμε με τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας “Δήμος”, έννοια που δυστυχώς ποτέ δεν την έζησαν οι δημότες της Ξάνθης. Θέλουμε η λέξη «Δήμος» να μη φέρει στο μυαλό του δημότη την εικόνα του μαρμάρινου κτιρίου της κεντρικής πλατείας, με τα δημοτολόγια, το ληξιαρχείο τα γραφεία και τις πολυθρόνες των εργαζόμενων. Θέλουμε οι Ξανθιώτες να μην είναι πια «το νεκρό βάρος της ιστορίας», να μην είναι πια αδιάφοροι στη λήψη των αποφάσεων στα θέματα που αφορούν άμεσα και καίρια τη ζωή τους. Θέλουμε ο Δήμος Ξάνθης να γίνει ένα «πολύβουο μελίσσι εργατριών – δημοτών». Ο εαυτός μας, το “εγώ” μας, το «δεν βαριέσαι», το «τι σε νοιάζει εσένα, εγώ έτσι γουστάρω» πρέπει να παραμερισθούν και να βάλουμε μπροστά την συλλογική προσπάθεια και πολιτικές που θα προσβλέπουν στην υψηλή ποιότητα ζωής όλων των Δημοτών, πρέπει όλοι οι δημότες να νοιώσουν υπεύθυνοι για την πορεία αυτού του τόπου.
Ο Δήμος Ξάνθης πλέον οφείλει να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό του. Οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι νέες μητέρες, οι συνδημότες μας με ειδικές ανάγκες, τα μικρά παιδιά, όλοι όσοι έχουν μια οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα φιλοδοξούμε να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Οφείλουμε να τους δώσουμε την δυνατότητα να ζουν ανάμεσά μας, χωρίς αποκλεισμούς. Να αποφασίζουν οι ίδιοι για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο Δήμος για να γίνει η ζωή τους εύκολη και ισότιμη με όλους τους συνδημότες μας.
Οι κάτοικοι και του πιο απομακρυσμένου, μικρού χωριού μας πρέπει να νοιώθουν την παρουσία του Δήμου πάντα δίπλα τους. Όχι μόνο δεν πρέπει να τιμωρούνται για την επιλογή τους ή την ανάγκη να ζουν σε απομακρυσμένα χωριά αλλά οφείλουμε να τους επιβραβεύσουμε κάνοντας έντονη την παρουσία μας δίπλα τους και τη ζωή τους όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινη και εύκολη.
Η Ξάνθη, μας έχει ανάγκη όλους. Κανένας στο περιθώριο και στην μοναξιά του. Κανένας δεν πρέπει να νοιώθει αποκλεισμένος, αδικημένος, ξένος στον τόπο του. Το οφείλουμε στην Ξάνθη μας και στους εαυτούς μας. Όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε την γεμάτη “λακκούβες” ζωή μας, σ αυτόν τον όμορφο τόπο, που τόσο πολύ αγαπάμε αλλά για δεκαετίες μας πλήγωσε και αν δεν γίνει αλλαγή «πλεύσης» θα συνεχίσει να μας πληγώνει.

 http://xanthicity.gr/   https://www.facebook.com/polites.xanthi?fref=ts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσθεσε σχόλιο