Στην Θράκη 24-25 Ιουνίου η Βουλευτής και επικεφαλής των Πρασίνων του Καναδά Elizabeth May


       
    Στην Θράκη, τη Δευτέρα 24 Ιουνίου και την Τρίτη 25 Ιουνίου 2013, στα πλαίσια της περιοδείας της στην Ελλάδα, βρέθηκε η βουλευτής Καναδά και επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων  του Καναδά Elizabeth May. Η κ. May επισκέφθηκε την περιοχή, ως προσκεκλημένη των Οικολόγων Πράσινων, για να ενημερωθεί και να συζητήσει σχετικά με τις εξορύξεις χρυσού που σχεδιάζονται από καναδική εταιρία σε περιοχές της Θράκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της, η κ. May επισκέφθηκε τη Δευτέρα, αρχικά, την παραλιακή περιοχή Μάκρης Δίκελλων Μεσημβρίας, περιοχή ιδιαίτερου αρχαιολογικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, η οποία θα πληγεί, σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα σχέδια εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού. Την κ. May συνόδευαν η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» Κατερίνα Γεροστεργίου, το μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου  και Οργανωτικός Υπεύθυνος των Οικολόγων Πράσινων ΑΜΘ Γιώργος Πασχαλίδη, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Έβρου (ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΜΘ) Ιωακείμ Βράβας, μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού Γιώργος Δεμερίδης, Γιάννης Τέντες, Γιώργος Χατζηγεωργίου, Ανέστης Στρατιάδης Γιάννης Καρυπίδης (δημιουργός του ντοκιμαντέρ «Άπληστον Κέρδος») κ.α μέλη και ενδιαφερόμενοι πολίτες.
Στη συνέχεια η κ. May και η συνοδεία της επισκέφθηκαν το Πέραμα, το χώρο που η εταιρεία σχεδιάζει την έναρξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων όπου ενημερώθηκε από τους Γιώργο Δεμερίδη και Γιάννη Τέντε για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον (παραθαλάσσια ζώνη, δάσος Μαύρης Πεύκης), τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και την τοπική οικονομία.
Είδε τις παράνομες διανοίξεις δρόμων από και την κοπή δένδρων Μαύρης Πεύκης στα οποία προχώρησε η εταιρία. 
Μετά η κ. May είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους από το Πέραμα και τον Κόμαρο οι οποίοι δήλωσαν την αντίθεση τους με την επιχειρούμενη δραστηριότητα διότι δεν θέλουν, όπως είπαν, να καταστραφεί ο τόπος τους, οι οικονομικές τους δραστηριότητες και να μην χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη γη τους. Στον Κόμαρο όπου η συζήτηση έγινε στο καφενείο του χωριού, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Οικολογικής Εταιρίας Έβρου, μέλη των Οικολόγων Πράσινων και ο Στέλιος Σκιάς, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Την Τρίτη το πρωί η κ. May συνοδευόμενη από τους Κατερίνα Γεροστεργίου, Γιώργο Πασχαλίδη και Ιωακείμ Βράβα, επισκέφθηκαν το Εργατικό Κέντρο Έβρου. Ο πρόεδρος και τα μέλη του Εργατικού Κέντρου δήλωσαν την αντίθεση όλων των σωματείων (εκτός 1 σωματείου) σε σύνολο 32 που αποτελούν το Εργατικό Κέντρο, απέναντι στο σχέδιο εξόρυξης του χρυσού με τη συγκεκριμένη διαδικασία. Τόνισαν ότι οι θέσεις εργασίας που προσφέρει η συγκεκριμένη επένδυση είναι μηδαμινές, (το ίδιο υποστήριξε και η Κατερίνα Γεροστεργίου) μπορούν να υπερκαλυφθούν με άλλες δραστηριότητες όπως η ανάπτυξη του τουρισμού και τεράστια η καταστροφή στις άλλες οικονομικές δραστηριότητες και την υγεία των κατοίκων της περιοχής που θα επιφέρει. Εκ μέρους της κ. May τονίσθηκε ότι η ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της εταιρίας στον Καναδά ήταν ότι δεν υπήρχε σχεδόν καμιά αρνητική τοποθέτηση από τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής και βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άλλη πραγματικότητα. Εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων, ο Γιώργος Πασχαλίδης σημείωσε ότι μπορεί να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων και την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφερειας.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η κ. May υπέβαλλε ερωτήσεις στο δήμαρχο για να διασταυρώσει τις πληροφορίες που είχε από τον πρόεδρο της εταιρίας Eldorado Gold στον Καναδά. Όπως διαπίστωσε οι πληροφορίες που της δόθηκαν εκ μέρους της εταιρίας ήταν λανθασμένες. Η κ. May επισήμανε και το γεγονός ότι ενώ ζήτησε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εταιρία δεν της δόθηκε. Στη δήλωση της στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης τόνισε πως «αυτά που κάνει η εταιρία δεν είναι συμβατά με τις επιλογές βιώσιμης ανάπτυξης της Θράκης», ενώ σχολιάζοντας και την περιοχή στο Πέραμα όπου η Καναδική εταιρία θέλει να κάνει την επένδυση ανέφερε πως «βλέποντας το σημείο όπου θέλει να γίνει η επένδυση, η Eldorado Gold υποτίμησε τους παράγοντες και δεν είναι δυνατόν αυτή να είναι συμβατή με τις άλλες δραστηριότητες της περιοχής, όπως η γεωργία, η αλιεία, ο τουρισμός».
            Επόμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, όπου εκ μέρους του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, την υποδέχθηκε στο γραφείο του, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου.  «Τιμή για εμάς η παρουσία της στην περιοχή μας και μια νότα αισιοδοξίας, στον αγώνα που δίνουμε κατά της επένδυσης των χρυσωρυχείων», ανέφερε η κ. Νικολάου για να συνεχίσει λέγοντας πως «της αναλύσαμε διεξοδικά το θέμα του 14χρονου αγώνα μας και είπαμε πως οι αυτοδιοικητικοί, επιστημονικοί και παραγωγικοί φορείς της Περιφέρειας ΑΜΘ επιμένουν πως η εξόρυξη δεν μπορεί να γίνει».
Από την πλευρά της η κ. May τόνισε για ακόμα μια φορά ότι θα μεταφέρει όλες τις πληροφορίες που έλαβε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην περιοχή μας, στην πατρίδα της. Στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και λόγο γι’ αυτήν έχει η τοπική κοινωνία. Ακολούθησε συνέντευξη που παραχώρησε η κ. May στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό R Channel, τονίζοντας ότι είναι στο πλευρό όσων αγωνίζονται κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού, είναι δημοκρατικό δικαίωμα των κατοίκων να επιθυμούν μια άλλη ανάπτυξη για τον τόπο τους και η συγκεκριμένη επένδυση δεν είναι στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.
            Πριν αναχωρήσει για τη Χαλκιδική, η κ. May έκανε μια στάση στην Ξάνθη όπου συναντήθηκε με μέλη των Οικολόγων Πράσινων και συζήτησαν θέματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος αφού προηγουμένως ξεναγήθηκε στη λίμνη Βιστωνίδα.


http://www.flickr.com/photos/75635602%40N06/sets/72157634331970752/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσθεσε σχόλιο