Αντίθετοι με τις εξορύξεις χρυσού οι Οικολόγοι Πράσινοι | Συνεντεύξεις Τύπου στη Θράκη


Την αντίθεσή τους στις εξορύξεις χρυσού διατύπωσαν με σαφήνεια οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησε αντιπροσωπεία τους στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα.
Άλλωστε, η διεξαγωγή των εργασιών του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη συμβολίζει, αφενός την εναντίωσή τους στα χρυσωρυχεία, αφετέρου τις προϋποθέσεις εκπόνησης και υλοποίησης ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα βασίζεται στην αειφορία, στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων του πρωτογενούς- και όχι μόνο- τομέα και σε λύσεις πράσινης καινοτομίας.
Η  παρουσία εξορυκτικών δραστηριοτήτων ακυρώνει στην πράξη τις υπόλοιπες παραγωγικές διαδικασίες. Τα προϊόντα των εξορύξεων δεν έχουν το παραμικρό ανταποδοτικό αποτέλεσμα, αντιθέτως δημιουργούν σοβαρότατες επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα, σε κρίσιμους πόρους όπως ο υπόγειος υδροφορέας και το όφελός τους περιορίζεται αποκλειστικά σε κέρδη επιχειρηματικών συμφερόντων.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, δήλωσε: «Τα χρυσωρυχεία είναι η συνέχιση του αδιέξοδου μοντέλου που μας έφερε έως εδώ. Η χώρα έχει ανάγκη την αναζωογόνηση της υπαίθρου σε μια κατεύθυνση αειφορική, με τελικό αποτύπωμα το κοινωνικό όφελος. Τους παραδοσιακούς παραγωγικούς τρόπους και τους περιβαλλοντικούς πόρους πρέπει να τους δούμε ως μοχλούς βιωσιμότητας και κοινωνικής ευημερίας και όχι ως πόρους για άρμεγμα»