"ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ" για την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ BLOG ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ: Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση!

ΧΡΥΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ, ΤΑ ΝΕΡΑ, ΟΙ ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ Η ΦΥΣΗ!

ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Οι αρνητικές επιπτώσεις στην επιφανειακή γη, το υπέδαφος, τα υπόγεια νερά, τις ακτογραμμές, τον αέρα, την βιοποικιλότητα και την κοινωνική - οικονομική συνοχή της Β.Α. Χαλκιδικής από την ενδεχόμενη «ανάπτυξη» των επενδυτικών σχεδίων της Ελληνικός Χρυσός είναι τόσο μεγάλες σε σχέση με τα οικονομικά οφέλη της επένδυσης, ώστε αυτή να καθίσταται ασύμφορη, καταστροφική και υπονομευτική για την επιβίωση των μελλοντικών γενιών στην περιοχή.

Γι’ αυτό και από το 2009 που οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ εξέλεξαν ευρωβουλευτή έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους με ερωτήσεις προς την Κομισιόν, υποστήριξη του ψηφίσματος της ευρωβουλής για την πανευρωπαϊκή απαγόρευση της χρήσης κυανίου στην εξόρυξη χρυσού και περιοδείες στην περιοχή.

Οι δημοκρατικοί θεσμοί γελοιποιούνται

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το Επενδυτικό Σχέδιο της εταιρείας θεωρείται ανεπαρκέστατη με επιστημονικούς όρους, όπως κρίθηκαν και από το ΤΕΕ Χαλκιδικής. Ωστόσο, υποβλήθηκε και εγκρίθηκε με σκανδαλώδη ταχύτητα από το ΥΠΕΚΑ. Οι συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι λεγόμενες «Δημόσιες Διαβουλεύσεις» ακύρωσαν το περιεχόμενό τους, αφού η Δημόσια Διοίκηση τις διέκοψε, όταν αντιλήφθηκε την μεγάλη αντίδραση των κατοίκων.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις επιμένουν παρά τις Μελέτες

Η έκταση, το είδος και ο τρόπος των μεταλλευτικών επεμβάσεων σε μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, τόσο στο ηπειρωτικό τμήμα της όσο και στις ακτογραμμές της, καθιστούν ασύμφορη, ασύμβατη αλλά και επικίνδυνη την εξόρυξη μετάλλων υπό τους όρους που περιγράφονται στην ΜΠΕ της εταιρείας, ενώ η έως τώρα πρακτική της να παραβιάζει τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους προδικάζει και τη μη τήρηση έστω και αυτών των ανεπαρκών προδιαγραφών της νέας ΜΠΕ. Με το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο αναμένεται η ρύπανση του αέρα εκτεταμένων περιοχών, εκατομμύρια τόνοι στείρων υλικών από τις εξορύξεις θα επιχώσουν χαράδρες με αιωνόβια δέντρα (καταστρέφοντας τους χειμάρρους, με επικίνδυνες συνέπειες για πλημμυρικά και άλλα φαινόμενα), θα καταστραφούν οριστικά εκατοντάδες στρέμματα δάσους, χιλιάδες στρέμματα θα αποστραγγισθούν από τα υπόγεια νερά τους, θέτοντας σε κίνδυνο την υδροδότηση των παρακείμενων αστικών περιοχών, ενώ οι περιοχές των τελμάτων θα αποτελούν μόνιμο κίνδυνο εκτεταμένων καταστροφών σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Η ανοιχτή εξόρυξη προβλέπεται να γίνει σε ακατάλληλα θειούχα πετρώματα, με ανεπαρκείς μεθόδους απόληψης μετάλλων (κυάνωση ή ακαριαία τήξη).


Τα οικονομικά δεδομένα αμφισβητούνται και η κοινωνική συνοχή απειλείται

Η καναδική εταιρεία Eldorado Gold, η οποία απέκτησε πρόσφατα την Ελληνικός Χρυσός, αποτελεί άλλο ένα αμφισβητούμενο επιχειρηματικό παράδειγμα, που στοχεύει στα εύκολα κέρδη, τα οποία θα πηγαίνουν όλα στους μετόχους, καθώς δεν προβλέπονται φόροι από το ελληνικό δημόσιο! Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, με καίριο τον αρνητικό ρόλο του σημερινού Δημάρχου Αριστοτέλη κ. Πάχτα, παραχώρησαν εκτάσεις ελληνικής γης και δικαιώματα καταστροφής του περιβάλλοντος, χωρίς να ποσοτικοποιούνται οι σχετικές επιπτώσεις ή να καταλογίζονται ευθύνες στις προηγούμενες ή τις επόμενες εταιρείες εκμετάλλευσης. Η καταστροφή των στοιχείων του φυσικού πλούτου, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη των άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής, ουσιαστικά θα εξαφανίσει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα δημιουργήσει η μεταλλευτική δραστηριότητα, οδηγώντας με εξαναγκαστικό τρόπο σε έναν εργασιακό μονόδρομο. Το προτεινόμενο σχέδιο εντάσσεται σε μια σειρά ενεργειών που ευθυγραμμίζονται με τα μνημόνια, όπου το συμφέρον των ελάχιστων θεωρείται ισχυρότερο από την θέληση και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας.


«Ανάπτυξη» με τη βία δεν γίνεται!

Η δραματική τροπή των γεγονότων στη Μεγάλη Παναγία, όπου η εταιρεία επέλεξε το δρόμο της βίας εναντίον των κατοίκων, με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς, δεν μπορεί παρά να είναι καταδικαστέα, όπως και οι επιλογές για σεκιουριτάδες, συρματοπλέγματα και άλλα εμπόδια πρόσβασης στον Κάκαβο. Κάνουμε έκκληση ώστε να μην υπάρχουν προκλητικές αντιδράσεις που εξάπτουν τα πνεύματα. Τασσόμαστε στο πλευρό των κατοίκων και καλούμε την εταιρεία και την κυβέρνηση να αναθεωρήσουν τη στάση τους. «Ανάπτυξη» με ΜΑΤ και ξύλο δεν γίνεται. Καλούμε για μια άμεση διαβούλευση για ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, για να υπάρξει ένα διαφορετικό μέλλον για την περιοχή. Υπάρχουν πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες (τουριστικές, αγροτοκτηνοτροφικές, δασοκομικές, μελισσοτροφικές, πολιτιστικές – αρχαιολογικές), οι οποίες δυστυχώς υπονομεύονται από τις σημερινές επιλογές της Εταιρείας, της Κυβέρνησης και της Τρόικας. Κανένα όφελος δεν θα υπάρξει για την ελληνική οικονομία, καθώς όλα τα κέρδη θα φεύγουν σε Καναδούς και άλλους “διεθνείς” επενδυτές ενώ όλες οι επιπτώσεις και η ρύπανση από τα βαρέα μέταλλα θα μείνουν για να την υφίστανται αιωνίως οι “ιθαγενείς” και το περιβάλλον. Η αρπακτική και αποικιοκρατική απόσπαση μεταλλευμάτων με τη βία δεν παρέχει κανένα μέλλον και καμιά ελπίδα, αλλά μας γυρνά σε προηγούμενους αιώνες.

Οι υποψήφιοι Χαλκιδικής των Οικολόγων Πράσινων

Γιώργος Μπλιώνης

Τάσος Μπόγρης

Δήμος Σοφής