Δηλητηρίαση των σπάνιων πουλιών στο Νέστο

Η εξόντωση σπάνιων αρπακτικών πουλιών στα στενά του Νέστου με «δόλωμα» δύο πυροβολημένα άγρια άλογα που είχαν καλυφθεί με δηλητήριο αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου» για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η άγρια ζωή στην Ελληνική Φύση. Μάλιστα, το περιστατικό αυτό επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά μέσα σε δύο έτη, αυτή η φορά, όμως, ήταν η χειρότερη όλων, αφού κατάφερε να εξαφανίσει το σύνολο του πληθυσμού των χρυσαετών στην περιοχή του Νέστου και να απειλεί έναν από τους τελευταίους πληθυσμούς Όρνιων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι διαδεδομένη με σκοπό την εξόντωση σαρκοφάγων ζώων, όπως ο λύκος και η αρκούδα, για την αντιμετώπιση των ζημιών που αυτά προκαλούν στα κτηνοτροφικά ζώα και τις καλλιέργειες. Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα είναι η ανεπάρκεια του κράτους στην καταβολή αποζημιώσεων, στη λήψη μέτρων αποτροπής των ζημιών, στον έλεγχο διακίνησης των φυτοφαρμάκων και στη στήριξη των δομών προστασίας των σημαντικών περιοχών, όπως οι Φορείς Διαχείρισης και τα Δασαρχεία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουμε ότι τέτοια περιστατικά ακυρώνουν μέσα σε μια στιγμή προσπάθειες ετών και η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, οφείλει να τα αντιμετωπίσει δραστικά.

Η οικονομική κρίση δεν αποτελεί δικαιολογία για την παραμέληση της προστασίας της άγριας φύσης. Αντίθετα, η προστασία της άγριας φύσης αποτελεί προτεραιότητα για τη βιώσιμη ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινωνιών που έχουν την τύχη να βρίσκονται σε περιοχές που διατηρούν ακόμη πλούσια φυσική κληρονομιά.

Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσθεσε σχόλιο